Sıralama seçin
En Düşük Fiyat
En Yüksek Fiyat
Rastgele
Puana Göre Sırala
Toplam 5 ürün görüntüleniyor.
  • Uydu LNB Nedir?

    • LNB (Low Noise Block), uydu yayınlarının alınabilmesi için kullanılan en önemli donanımlardan biridir. İç yapısında LNA adıyla bilinen amplifikatör ve bunun ardına eklenmiş olan LO (yerel osilatör) ve mixer (karıştırıcı devre)den oluşan LNC bulunur. LNB’lerin uç kısmına huni biçiminde olan bir besleyici eklenebilmektedir. Feeder ismiyle bilinen bu besleyici, çanaktan gelen sinyallerin içeride bulunan antenlere iletilmesini sağlar, çevreden gelen gürültü sinyallerinin ise içeri girmesine engel olur. Feeder eklenmiş olan LNB artık LNBF olacaktır. Günümüzde LNB olarak satın aldığımız ünitelerin büyük bir çoğunluğu aslında LNB+Feeder’dır.
  • Uydu LNB Nasıl Çalışır?

    • Uydu LNB modellerinin çalışma şekline bakacak olursak; uydudan çanak antenin odak noktasına yüksek frekanslı ham sinyaller gelir. LNB’ler ise bu sinyalleri işler ve uydu alıcısının anlayabileceği dile çevirerek koaksiyel kablonun içerebileceği frekans bandına, aşırı kablo kayıplarına neden olmadan salar. Yayının televizyona aktarılmasını sağlayan LNB’ler, düşük gürültü yükseltici ve düşük gürültü dönüştürücü isimleriyle de bilinir. Uydu sinyallerini ilk karşılayan uydu LNB modellerinin odak noktasından aldığı bağlantı ne kadar iyiyse, topladığı ve uydu alıcısına aktardığı sinyaller de o kadar iyi olacaktır.
    • LNB’ler sırasıyla S, C, X, Ku, Ka, EHF ve V bandları olmak üzere uydu yayınlarının bulunduğu 2-50Ghz arası band dilimlere ayrılmaktadır. Ancak bizleri yalnızca Dar (alt) band (üniversal) ve geniş (üst) band (üniversal) frekans aralığına sahip olan C ve Ku bandları ilgilendirmektedir.
    • C Bandı LNB: SatcoDx veya Lyngsat frekans ararken karşılaşabileceğiniz C bandı frekansları 3000 Mhz veya 4000 Mhz değerindedir. Bu frekans bandı genellikle Rus uydularında, Rus kanalları için kullanılmaktadır.
    • Ku Bandı LNB: Günümüzde kullanımı oldukça yaygın olan Ku bandı LNB, iki farklı frekans aralıklarına sahiptir. Geniş band yani üst band üniversal LNB olarak bilinen bu ürünler 10.700 Mhz ila 13.750 Mhz frekans aralığındadır. Bu band üzerinden dijital yayınlar gerçekleşir ve eğer dijital receiveriniz varsa ve genellikle dijital kanalları izliyorsanız Ku band LNB modellerini kullanmanız gerekmektedir. Çünkü bu kanallar genellikle dar band LNB frekanslarını kullanmaz.
    • Dual (Twin) LNB, Quatro LNB, Monoblock LNB ve Monoblock Quad LNB gibi birçok çeşidi bulunan bu ürün modelleri, çıkış sayılarına göre tek çıkışlı, çift çıkışlı, dört çıkışlı ve sekiz çıkışlı LNB olmak üzere birbirinden ayrılır. Ürünlerin kurulum işlemini kendiniz yapabileceğiniz gibi bir uzmandan da yardım alabilirsiniz. Çanak anten sağ, sol, aşağı yukarı hareket ettirilerek en uygun sinyal gücü belirlenir ve sabitlenir. Bunun ardından antenin odak noktasına konumlandırılan uydu LNB ayarı ise saat yönünde veya saat yönünün tersine döndürülerek yapılır. Merkezi sistem uydu LNB ayarları için 1-2-3-4- ya da A-B-C-D şeklinde ayrılmış olan DİSEqC çıkışlarının atamasının uydu kurulumunda yapılması gerekir. Çanak ve LNB montajı ne kadar sağlam yapılmış olursa olsun, uydu LNB ayarları düzgün yapılmadığı takdirde sinyalin zayıflaması, kanalların çekmemesi ve yayının kesilmesi gibi sorunlarla karşılaşılır. Bu nedenle montaj işleminin ardından yapacağınız LNB ayarları büyük önem arz etmektedir. Bunların yanı sıra televizyonunuzda LNB aşırı yüklendi ya da LNB kabloyu kontrol edin şeklinde uyarılar alıyorsanız uydu LNB kısa devresi söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda çanağınızdan televizyonunuza gelen kabloyu ve LNB uçlarını kontrol etmelisiniz. Eğer kablo ve LNB uçlarında herhangi bir problem bulunmuyorsa cihazınızı fişten çekmeniz ve bir uzmandan yardım almanız gerekmektedir.
  • LNB Çeşitleri Nerede Kullanılır?

    • Uydu yayınlarının televizyonlara aktarılması için çanak antenlerde mutlaka kullanılması gereken LNB’ler birçok çeşitte üretilmiş olup, bu ürünler çıkış sayıları ve kullanım alanları bakımından birbirlerinden ayrılır. Ku bandında kullanım sağlanan en yaygın LNB çeşitleri içerisinde tek, çift, Quad, Quattro, Okto, Monoblok 2, Monoblok 4 ve Monoblok 8 yer alır.
    • Tekli LNB modelleri tek alıcılı olup, her türlü özel izlemeler için rahatlıkla tercih edilebilir. Bu ürünlerin izleme prensipleri düz antenlerde de geçerlidir ve eğer uydu alıcısının motorlu çanağı kumanda edebilmesi için gerekli olan DİSEqC protokolünü destekliyorsa LNB ve çanak motoru ile kombinasyon yaparak dilediğiniz sayıda uydudan sinyal alabilirsiniz.
    • Dörtlü, sekizli ve çift LNB’ler ise özelliğine göre iki, dört ya da sekiz uydu alıcısına bağlanarak kullanılabilir. Burada, tüm uydu alıcılarının LNB’ye farklı koaksiyel kablo ile bağlanması gerekir. Bu sayede her biri farklı kanalları alabilir.
    • Quadro LNB modelleri ise anahtarlı bir çıkış ile yatay, dikey, düşük ve yüksek bant şeklinde dört ayrı sinyal konfigürasyonunda aynı zamanda sinyal verebilmektedir. Doğrudan uydu alıcısına bağlanamayan bu modellerde çıkış sinyalleri, anahtarlama matrisine bağlıdır. Bu sisteme istenilen sayıdaki uydu alıcısının bağlanması mümkündür. Bağlantı işlemi ise orta düzey yükselticiler ve matris şelaleleri ile yapılabilir.
    • Monoblok LNB’ler tasarımı bakımından iki ayrı besleme boynuzuna sahip olup, iki uydudan aynı anda sinyal alabilmek için kullanılır. Sabit 3 derece ve 6 derece aralıklarla kullanabileceğiniz DİSEqC 1.1 uydu alıcıları ile kullanılabilir. Ku bant için tekli, ikili ve dörtlü LNB modelleri bulunmakta olup, bunlar arasında 6 derecelik aralıklar tanımlanmıştır. Bu LNB modelleri Hotbird, Astra1 ya da Astra2, Astra3A kurulumlarını mümkün hale getirir.
    • Bunların yanı sıra profesyonel kullanıcılar için çoklu besleme sistemi bulunmakta olup, bir anten ile aynı anda çok sayıda uydudan yayın alınabilmektedir. Burada uydular arasında geçiş yapmak oldukça hızlıdır. En fazla dört uydu seçim imkanı sunan bu sistemde sinyal gücünde meydana gelebilecek kayıpların önlenmesi için büyük çanakların kullanımı gerekmektedir. Sinyaller arası geçiş yapılabilmesi için DİSEqC protokolü zorunlu olup, eğer birden fazla uydu alıcısı bağlantısı yapılacaksa sinyal matrisi mutlaka kullanılmalıdır.
  • En İyi Uydu LNB Hangisidir?

    • Piyasada çeşitli markaların üretmiş olduğu birçok LNB çeşidi bulunur. Bu ürünler, İzlenecek yayınlar ve kullanılacak çanağa göre değişiklik gösterdiğinden en iyisi budur demek doğru bir yönlendirme olmaz. Ancak en iyi uydu LNB’yi belirleyebilmeniz adına yapmanız gerekenlerden bahsedebiliriz.
    • Sizin için uygun LNB seçimi için öncelikle hangi yayınları izleyeceğinizin, kaç kullanıcının olanağının ve hangi çanağı kullanacağınızın cevabını biliyor olmanız gerekiyor. Eğer yalnızca kendiniz için küçük çanaklı bir uydu sistemi kurmak istiyorsanız kendinden feedli bir LNBF tercih edebilir hem Türk hem de Avrupa yayınlarını izleyebilirsiniz. Ku bandı LNBF ile Türk yayınlarının hepsini, Avrupa yayınlarının ise %95’ini izlemeniz mümkündür. Eğer büyük bir çanağınız varsa ve C bandı yayınlarını izlemek istiyorsanız “LNB Çeşitleri Nerede Kullanılır?” başlıklı yazımıza bir göz atıp, LNB modellerinin teknik özelliklerini araştırmanız yeterli olacaktır.
    • Mag, Tsmart ve Powermaster markaları başta olmak üzere uydu LNB fiyatları ve modellerini Elektromarketim.com’da bulabilirsiniz. Satın aldığınız uydu LNB frekansı ayarlarını yaparak dilediğiniz yayınları keyifle izleyebilirsiniz.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.