Sokak Lambaları Neden Beyaz Değil?

24 Nisan 2024

Sokak lambaları neden sarı, beyaz değil hiç dikkatinizi çekmiş miydi? Bu blog içeriğimizde sokak lambalarında sarı ışık tercihi üzerinde duracağız. Peki, bu tercihin arkasında neler yatıyor? Sokak lambalarının ışık rengi neden beyaz değil, hep birlikte inceleyelim.

Işığın Renk Sıcaklığı Nedir?


Işığın rengi, Kelvin ölçeği üzerinden belirlenen bir renk sıcaklığına sahiptir. Düşük Kelvin değerleri daha sıcak ve sarımsı ışıkları, yüksek Kelvin değerleri daha soğuk, mavi tonlu ışıkları ifade eder. Sokak lambalarında da 3000-4000 Kelvin arasında bir renk sıcaklığı tercih edilir.


Renk sıcaklığı, ışığın atmosferdeki yansımasıyla da ilgilidir. Sarı ışıklar, atmosferdeki parçacıklar tarafından daha az dağıtıldığı için daha yumuşak bir aydınlatma sağlarlar. Bu nedenle, sokaklarda sarı tonlarda ışık tercih edilir.

Işığın Renk Sıcaklığı Nedir?


Sokak Lambalarında Kullanılan Ampuller


Sokak lambaları yüksek basınçlı ve düşük basınçlı sodyum buharlı lambalara sahiptir. Yüksek basınçlı sodyum lambalar (YBS), uzun ömürlü oldukları ve yüksek ışık verimliliği sağladıkları için tercih edilirler. Şehir içindeki yollar, sokaklar ve caddelerde yaygın olarak kullanılan bu lambalar, sodyum, cıva ve ksenon gibi elementler içerir. Akım geçtikçe, bu elementler mavi-beyaz bir ışık yayarak önce beyaz, daha sonra sarı-turuncu sodyum ışığıyla birleşir, sonuç olarak ortaya sarı-turuncu bir ışık çıkar.


Daha az ışık kirliliği yaratan düşük basınçlı sodyum buharlı lambalar (DBS) ise köprü veya tünellerde tercih edilirler. Bu lambalar, argon ve neon gazlarından oluşur. Akım geçtikçe, bu gazların sıcaklığı artar ve sodyum buharlaşır, sonuç olarak sarı-turuncu bir ışık yayılır. Sokak lambaları neden turuncu ve sarı? Şimdi biraz daha derinlemesine öğrenelim.

Sokak Lambalarında Kullanılan Ampuller


Sodyum Buharlı Ampullerin Sokak Lambalarında Kullanılma Nedenleri


Sodyum buharlı ampuller, yaygın olarak ilk 1980’li yıllarda kullanılmaya başlandı. O yıllardaki eski tip sokak lambaları hep sodyum buharlı ampuller ile üretildi. Bunun en büyük nedenlerinden biri ise maliyetlerinin düşük olmasıydı. Geniş alanları aydınlatma amacıyla kullanılan sodyum buharlı ampuller, akkor ampullere oranla watt başına oldukça yüksek ışık verimliliğine sahiptir. Daha az enerji kullanarak daha fazla ışık ürettikleri için maliyet açısından avantaj sağlarlar.


Bir diğer sebep ise uzun ömürlü olmalarıdır. Sokak lambası çeşitlerinde ampullerin uzun ömürlü olması, sık sık değiştirilme ihtiyacını ortadan kaldırır. Sodyum buharlı ampuller ise bu açıdan en uygun olan ampullerdir. Ayrıca, dış alanlarda kullanıma uygun olmaları da sokak lambalarında bulunmasında etkilidir. Darbe ve titreşime karşı oldukça dayanıklı olan sodyum buharlı ampuller hava koşullarına dirençlidir.


Sokak lambası ampulu olarak sodyum buharlı ampullerin kullanılma nedenlerinden ve blog içeriğimize de konu olan bir diğer sebep ise sarı ışık yaymalarıdır. Yayılan sarı ışık, sis ve yağmur gibi hava koşullarında bile sürücülerin görüşünü bozmadan yolda ilerlemelerini sağlar.

Sokak Lambalarında Sarı Işık Neden Tercih Edilir?


Sodyum buharlı ampuller dünya genelinde yaygın olarak kullanılır çünkü, yüksek ışık verimliliği sağlarlar. Ayrıca, uzun ömürlü olmaları ve düşük maliyetli olmaları da tercih edilmelerinde en etkili sebeplerdir.


Sokaklarda sarı ışığa daha sık rastlanmasının bir nedeni de sarı sokak lambalarının elektrik tüketimi açısından ekonomik ve çevre dostu olmalarıdır. Aynı zamanda, sarı ışığın sisli havalarda mavi ışıktan daha iyi görüş sağlaması da tercih edilme nedenlerinden biridir. Yüksek basınçlı sodyum lambaların akkor lambalara göre çok daha yüksek bir ışık verimliliği, uzun ömür ve düşük maliyet sağladığı görülmektedir. Buna ek olarak insan gözü sarı ışığa daha duyarlıdır ve bu da geceleri trafik kazası riskini azaltabilir. Zaten en önemli etkenlerden biri, gece sokak lambaları tarafından insanların etrafı daha iyi görebilmesidir.

Sokak Lambalarında Sarı Işık Neden Tercih Edilir?


Sarı Işığın Trafiğe ve Güvenliğe Etkileri


Beyaz ışık, özellikle yoğun trafiğin olduğu bölgelerde sürücülerin dikkatini dağıtabilir. Yüksek renk sıcaklığına sahip ışıkların daha keskin bir kontrast oluşturması ve daha fazla yansıma yapması nedeniyle göz kamaştırıcı etkisi olabilir. Bu durum, sürücülerin dikkatini yoldan uzaklaştırabilir ve trafik kazalarına neden olabilir. Sarı sokak lambaları ışığı ise daha az göz yorgunluğu yaratır ve daha az kamaştırıcıdır. Bu, sürücülerin yola daha iyi odaklanmasına yardımcı olur.


Sokak aydınlatma lambası neden beyaz değil sorusunun cevabı, birçok farklı faktörden etkilenmektedir. Göz sağlığından trafik güvenliğine kadar pek çok unsur, sokak aydınlatmasının renk tercihlerini etkiler.

Sarı Işığın Trafiğe ve Güvenliğe Etkileri

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.