Kablolar Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

03 Mayıs 2023

Farklı birçok alan içerisinde kullanımları sağlanan çeşitli kablo modelleri bulunmaktadır. Bunlar genel olarak farklı tasarımları ile kullanıcılara her alan için kullanım olanağı sunmaktadır. Genel olarak zayıf akım kablosu, halojen free kablo, alçak gerilim kabloları, internet kablosu ve kablo aksesuarları olmak üzere birçok çeşit bulunmaktadır. Hepsi kullanımları bakımından farklı alanlar ve özellikler ile üretilmiştir. Zayıf akım kabloları içerisinde birçok çeşit bulunmaktadır. örnek olarak bir HDMI kablosu zayıf akım kablosudur. Halojen free kablolar içerisinde ise birçok ürün bulunmaktadır. Genel olarak NYA kablo, TTR kablo, NYAF kablo gibi çeşitler yer alır. Fakat özellikleri bakımından alçak gerilim kablolarından farklıdırlar. Alçak gerilim kablosu çeşitleri arasında da anlayacağınız üzere halojen free kabloda yer alanlar bulunmaktadır. Ama dediğimiz gibi ikisi arasında özellik olarak farklılıklar vardır. İnternet kabloları ise çeşitleri bakımından internet kurulumunu sağlanması amacı ile üretilmişlerdir. Kullanımları rahat ve kolaydır. Bunlar içerisinde örnek olarak ise Cat6 kablo, cat5 kablo ve cat7 kablo gibi ürünler vardır. Yapısal olarak oldukça kullanışlı olan tüm bu kabloları şimdi beraber inceleyelim.

Halojen Free Kablo Nedir?


Başta bahsettiğimiz gibi halojen free kablolar diğerlerine göre farklı özelliklerde üretilmiştir. Peki bu özellik nedir sorunuz için hemen anlatmaya başlayalım. Halojen free kablo çeşitleri PVC kabloların yangın esnasında ortaya çıkardığı siyah dumanı üretmemektedir. Yanmaz kablo olarak da bilinirler. Ama bu tam olarak yanmadıkları anlamına gelmiyor. Olası bir yangın durumunda zehirli gaz çıkışı ve siyah duman yaratmazlar. Bu sebeple de yanmaz kablo olarak adlandırılmışlardır. Güvenli kullanım açısından halojen free kablo modelleri her kablo için sağlanabilen bir özelliktir. Birçok kabloyu bu özellikte kullanabilirsiniz.

Kabloların Renkleri ve Anlamları Nedir?


Dikkat edeceğiniz üzere birçok farklı renkte kablo bulunmaktadır. Genel olarak bu renklerin farklı anlamları var mı şimdi bunlardan bahsedeceğiz. Tüm kablolar için farklı renklerin anlamları ve neden bu şekilde tasarlanmış olmaları hakkında birkaç bilgi vereceğiz.

Renklerin Anlamları


Genel olarak kablolar kullanım alanlarına göre farklılık göstermektedir. Bu sebeple de ayırt edici bir özellikleri olması gerekmektedir. Bir elektrik panosu içerisinde farklı birçok renkte kablo görebilirsiniz. Bunların hepsi panoda işlem yaparken hangi kablo ne için kullanılıyor anlamamız için tasarlanmıştır. Bu sayede kablolar üzerinde yanlış bir işlem yapma olanağınız olmamaktadır.

Renklerin Farkları


Siyah ve kahverengi kablo çeşitleri elektrik tesisatı içerisinde ana akımı göndermek amacı ile kullanılmaktadır. Sarı ve yeşil kablo çeşitleri ise daha çok topraklama işlemlerini yapan kablo özelliğini taşır. Mavi kablo çeşitleri iletkenliği genel olarak nötr hale getiren bir kablodur. Kırmızı kablo ise 220 volt içerisinde kullanılır. Faz iletkenliği amacı ile kırmızı renk kablo çeşitleri kullanılmaktadır. Kabloların ve kablo renklerinin arasındaki farklar ise bu şekildedir.

Kablo Modelleri


Kablo çeşitleri arasında farklı tasarıma sahip birçok kablo bulunur. Örnek olarak cat 6 kablo bir internet kablosudur. VGA kablo, type C kablo ve RCA kablo gibi de birçok çeşit vardır. Aynı zamanda lighting kablo gibi farklı kullanıma sahip ürünler de bulunur. Antigron kablo, nya kablo, ttr kablo ve başka birçok kablo ne işe yarar ve özellikleri nelerdir hemen onlardan bahsedelim.

NYA Kablo


Alçak gerilim kablolar içerisinde yer alan bir üründür. Bu kablo çeşitleri antigron kablo olarak da bilinmektedir. Hem halojen free özellikte hem de standart özelliklerde üretimleri yapılmaktadır. Genel olarak klıfsız ve izoleli bir şekilde tasarlanmışlardır. Yapıları bakımından farklı ölçülerde üretilmişlerdir. Bu ölçüler ile kullanım alanları da belli olmaktadır. Örnek olarak NYA kablo çeşitleri 0,5 ila 10 milimetrekare arasında tek telli şekilde olup, 10 ila 400 milimetrekare arasında da çok telli olarak üretilmişlerdir. Kesitlere örnek olarak 0.75 kablo ya da 2.5 nya kablo gibi çeşitleri vardır.

Cat 6 Kablo


İnternet kablosu ya da data kablosu olarak bilinen kablo türlerinden biridir. Genel olarak veri aktarımı işlemlerinde kullanımları sağlanmaktadır. Özellikleri bakımından ağ yapılarına göre seçilen bir kablo modelidir. Cat6 kablo çeşitleri ile veri kaybı olmadan çalışma sağlanmaktadır.

TTR Kablo


Yapıları bakımından TTR kablo çeşitleri çok sayıda ince telli olan bakır iletkenlerin bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. PVC kaplı dış yüzeyleri ile iletkenlerin PVC dolgulu şekilde doldurulmuş kablo çeşididir. Kullanımları bakımından birçok farklı ölçüde üretilmişlerdir.

NYAF Kablo


Birçok alanda kullanımı sağlanan bir kablo türüdür. Genel olarak yapılarında birçok farklı tel barındırmaktadır. NYAF kablo tipleri ince bir yapıdadır. Farklı birçok kesitte üretilmişlerdir. Kullanılacak olan alana göre NYAF kablo kesitine bakmak gerekmektedir. Bakırdan üretilmiş olan telleri 0,5 ila 500 milimetrekareye kadar olan kesitleri oldukça incedir. Çok telli olanlarda ise B grubu tellerden üretilmektedirler. Yalıtkan olduklarında ise termoplastik kullanılarak tasarlanmışlardır.

Kablo Karmaşası Önleme Yöntemleri


Elektrik kullanımı olan her alanda bir kablo kullanılmaktadır. Tesisatları ortaya çıkarmak için kabloları kullanmak gerekmektedir. Bu sebeple görüntü olarak bir karmaşa meydana gelir. Bunu engellemek için de birçok kablo aksesuarı bulunmaktadır. Kablo koruyucu ya da kablo toplayıcı ürünler ile kargaşaya engel olabilirsiniz. Kablo düzenleyici çeşitleri arasında farklı birçok ürün bulunmaktadır. İstenilen her alan için kablo düzenleme işlemi rahatça yapılabilmektedir. Kablo tutucu olarak da kullanılan birçok aksesuar bulunmaktadır. Hepsini beraber detaylı olarak inceleyelim.

Kablo Düzenleyiciler


Yapıları bakımından birçok alan içerisinde kablo aksesuarları bulunur. Bu kablo düzenleyici çeşitleri yapıları bakımından farklıdır. Hepsi aynı amaç için üretilmiş olsalar bile tasarımsal olarak farklılık gösterirler. Kablo toplama spirali, kablo kanalı, kablo çorabı, hareketli kablo kanalı gibi çeşitler bulunur. Bunlar hem kablo koruyucu hem de kablo düzenleyici olarak tercih edilir.

Kablo Kanalları


Kablo düzenleyici olarak aslında en kullanışlı ürünlerden biridir. Özellikle ev gibi alanlarda büyük kullanış sunarlar. Duvar kenarlarından kablo geçişlerini kablo kanalları ile kolayca yapabilirsiniz. Kablo kanalı içerisinde kablo geçirilerek saklanma işlemi yapılır. Bu sayede dışarıdan herhangi bir kablo görüntüsü olmaz ve kargaşadan tamamen uzak bir görüntü yaratılır.

Kablo Koruma Kılıfları


Yapıları bakımından genel olarak kablo uçlarına takılan ürünlerdir. Kablo aksesuarları arasında yer alan bu ürünler kablonun zarar görmemesi adına tercih edilir. Kablo uçlarında zamanla aşınmalar söz konusu olmaktadır. Bunların önüne geçmek için kablo koruma kılıfı çeşitleri oldukça kullanışlıdır.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.