Kontrol Kalemi Kullanım Alanları

03 Mayıs 2023

Elektrik tesisatlarında kullanımları sağlanan birçok ürün bulunmaktadır. Test ve ölçü aletleri arasında yer alan ürünlerdir. Kontrol kalemi çeşitleri kullanım amacı bakımından gerilim var mı yok mu onu test etmektir. Kontrol kalemi ile bir yere dokunduğunuzda baş tarafında bulunan metal noktaya parmağınızı dokundurarak ölçüm yapabilirsiniz. Kullanımları bu şekilde rahatça sağlanabilmektedir.

Kontrol Kalemi Nasıl Kullanılır?


Kullanım şekilleri oldukça kolaydır. Kontrol kalemi ile ölçüm yapmak istediğiniz alana metal kısmını değdirmeniz yeterlidir. Bu şekilde gerilim olup olmadığını kolayca görebilirsiniz. Kullanımları bu kadar kolay olması sayesinde de rahat çalışma sunarlar. Birçok alanda kontrol kalemi kullanımını görebilirsiniz. Tasarımları bakımından da oldukça kullanışlı ürünlerdir. Çeşitleri arasında farklı özelliklere sahip ürünler de bulunur. Bunlara örnek olarak; temassız kontrol kalemi, dijital kontrol kalemi, oto kontrol kalemi, faz kontrol kalemi, elektronik kontrol kalemi gibi ürünleri söyleyebiliriz.

Kontrol Kalemi Ne işe Yarar?


Kontrol kalemi elektrik sistemleri içerisinde kullanılan bir el aleti modelidir. Elektrik tesisatlarında var olan alçak gerilimin ölçümünü yaparlar. Genel olarak elektrik hattı, duy ve prizlerin üzerinde elektriğin kontrollerini sağlar. Kaçak olmaması durumunda tespit amacı ile kullanımları sağlanan ürünlerdir. Test aleti olarak da adlandırabiliriz.

Kontrol Kalemi Nasıl Çalışır?


Bir elektrik hattı üstünde priz ya da duyda gerilim olup olmadığını kontrol etmek için kullanılır. Kontrol kalemi her evde bulunan bir test aletidir. Oldukça yaygın bir kullanımı bulunur. Sebebi ise çok kolay bir kullanımı olmasıdır. Kullanmak için ilk olarak kontrol kalemini elektriğin kontrol edilecek olan alana getirmeniz gerekiyor. Metal uç kısmını kontrol edeceğiniz yere dokundurup, baş kısmında bulunan alana da parmağınızı dokundurun. Bu şekilde kolayca gerilim ölçümü yapılır.

Kontrol Kalemi Özellikleri Nedir

Kontrol Kalemi Kullanım Şekilleri


Çeşitleri bakımından hem temaslı hem de temassız kontrol kalemi modelleri bulunur. Bu ürünler elektrik akımının veya elektrik kaçağının tespit edilmesinde kullanılır. Yüzeye temas ettirdiğiniz zaman ya da temassız ise yakınlaştırdığımızda kontrol kalemi ışık vermektedir. Bu şekilde kontrol işlemleri sağlanır. Sürekli olarak yanan bir temassız kontrol kalemi bize orada elektrik akımının olduğunu belli etmektedir.

Kontrol Kalemi Kaç Volt Ölçer?


Genel olarak kontrol kalemleri 250 volta kadar ölçüm yapabilmektedir. Hepsi aynı şekilde olmasa bile en yüksek ölçüm oranı 250V kadardır. Kullanımları bakımından farklı çeşitleri olması ile birçok alanda rahat çalışma sunarlar.

Kontrol Kalemi Modelleri


Kontrol kalemi çeşitleri içerisinde birçok ürün modeli yer almaktadır. Genel olarak temaslı kontrol kalemleri bileşen elektrikle karşılaşınca iletken bir uç ile kullanılır. Bu uç kısmı sayesinde akımın geçip geçmediğini anlarsınız. Temassız kontrol kalemleri ise genel olarak yakınlaştırmadan kullanılır. Temasa gerek olmadan akımı fark eder ve ışık vererek bildirir.

Küçük Kontrol Kalemi


Kontrol kalemi modelleri arasında birçok ürün bulunur. Elektrik kontrol kalemi çeşitleri arasında boyut farkı da vardır. Küçük boyutlu olanlar da sıkça kullanılır. Evlerinizde bu tür küçük kontrol kalemi modellerini tercih edebilirsiniz.

Dijital Kontrol Kalemi


Dijital kontrol kalemi modelleri voltaj kontrol kalemi olarak da bilinir. Ürün üzerinde yer alan göstergeler ile kolayca kontrol işlemi sağlanabilmektedir. Genel olarak araç içerisinde kullanılırlar. Oto elektrik kontrol kalemi olarak tercih edilirler.

Yıldız Kontrol Kalemi


Özellikleri bakımından boyut ve uç kısmı gibi farklılar olabilmektedir. Yıldız kontrol kalemi modeli de uç kısmı bakımından farklıdır. Uç kısmı yıldız şekilde üretilmiş olması nedeni ile yıldız kontrol kalemi olarak adlandırılırlar.

Temassız Kontrol Kalemi


Kullanım şekilleri bakımından diğer standart kontrol kalemlerinde farklıdır. Temas ettirmesine gerek kalmadan elektrik akımının ölçümünü rahatça yapabilirsiniz. Elektrik akımının geçtiği alanda sinyal olarak ışık verirler. Sürekli yanıp sönen ışığı ile temassız kontrol kalemi akımın geçtiği alanı gösterir.

Neden Gereklidir?


Elektrik işlemlerinde en sık karşımıza çıkan ürün kontrol kalemi çeşitleridir. Genel olarak her alanda kullanımlarını görebilirsiniz. Hatta bu işlerle pek ilgisi olmayan insanların bile bildiği bir test aletidir. Kullanımları oldukça basit ve kolay olduğu için evlerimizde de bulundururuz. Kontrol kalemi özellikleri bakımından kullanılması gereken bir üründür. Elektrik kaçağı olup olmadığını tespit etmek için kullanımlarını sağlanır. Bu sebeple tehlikeli bir durum yaşanmaması adına öncesinde kontrol kalemi kullanarak işlemlerinizi halledebilirsiniz.

Elektrik Kaçağı Tespiti


Elektrik akımını ölçmek için kullanılan bir üründür. Bu sebeple herhangi bir kaçak olduğunda kontrol kalemi kullanarak kolayca test edebilirsiniz. Evlerimizde kullanımından hemen bir örnek verelim. Ampul patladı ve değiştirmeniz gerekiyor. Duy kısmında bir sıkıntı oldu ve elektriğin geçip geçmediğini anlaşılmıyor. Elektriği kapatsanız bile kontrol edilmesi gerekiyor. O esnada duydan elektrik akımını kontrol kalemi kullanarak rahatça test edebilirsiniz. Sonrasında yeni ampulü de güvenli şekilde takabilirsiniz.

Elektrik Güvenliği


Yukarıda da verdiğimiz örnekte olduğu gibi aslında kontrol kalemi her eve lazım bir test aletidir. Genel olarak evlerimizde bulundurduğumuz alet çantaları içerisinde olması gereken bir üründür. Kullanım şekilleri kolay olması ile herhangi bir özel çabanıza da gerek kalmaz. Prizlerden gelen elektrik akımını da rahatça ölçebilirsiniz. Bu şekilde de çok daha güvenli bir şekilde elektrik olan alanlarda işlem yapabilirsiniz.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.