Anahtar ve Prizler Hakkında Bilinmesi Gereken 5 Madde

02 Mayıs 2023

Anahtar ve prizler aslında hayatımız içerisinde en çok kullandığımız şeylerden biridir. Elektrik tesisatı her yerde kullanılmakta olup, güvenli ve konforlu olması için dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar taşır. Dekorasyon açısından da aslında çok önemli bir yer kaplamasa da aslında ince bir ayrıntıdır. Ayrıntıları güzelleştirdikçe farklı bir ortam sağlayabilirsiniz. Yaşam kalitemizi ve konforumuzu sağlayacak şekilde tasarlanmış olmasına dikkat etmeliyiz. Nasıl konumlandırılır, kaç tane olmalıdır gibi birçok detay bulunmaktadır. Bu detaylar doğrultusunda gerekli bilgilere sahip olup, elektrik tesisat kurulumunu yapabiliriz. Şimdi sizlere anahtar ve priz çeşitleri ile alakalı maddeler sunacağız.

Anahtar ve Priz Seçimi ve Kurulum Aşaması


İlk olarak kurulum aşamasından bahsetmek gerekmektedir. Elektrik tesisatını tam olarak nerelere belirlenmeli, nelere dikkat edilmeli ve kaç tane olmalı gibi sorular bulunur. Bu sorular sayesinde planı çıkarabilir. Öncelikle bir oda içerisinde kaç tane anahtar veya priz istediğimize karar vermemiz gerekiyor. Priz ve anahtarları nereye konumlandıracağımız da önemli bir kısım. Konforlu ve kaliteli bir yaşam ortamı oluşturmak için dikkat edilmesi gereken bir konudur. Daha rahat ve kolay şekilde ışığı kapatabilme, prizin yatağınıza yakın olması gibi önemli noktalar bulunur. Bilgisayar, televizyon için de ayrı bir alan oluşturmak gerekmektedir. Bunlara dikkat ederek yerlerini belirlemelisiniz. Anahtar ve priz modelleri içerisinden bu şekilde seçim yaparak kullanabilirsiniz.

Kalite ve Konfor


Yatak başlığının yanında bir anahtar ve priz olmalıdır. Gece ışığı kapatmak için kalkmadan yanınızda bulunan düğmeye basarak halledebilirsiniz. Telefon şarj etme gibi durumlar içinde rahat şekilde prizi kullanırsınız. Böylece hem yaşam kaliteniz hem de konforunuz artar. Anahtar ve priz ikili çeşitlerinden de kullanım sağlayabilirsiniz.

Renkli Anahtar


Aslında çok fazla önemsemediğimiz elektrik anahtarları, dekor olarak da kullanılabilmektedir. Renkli, desenli, değişik tasarımlı olan çeşitleri ile ortama farklı bir hava katabilir. Dekor olarak da kullanabileceğiniz şekilde olanları zevkinize göre seçerek, estetiklik katabilirsiniz. Anahtar çerçevelerinde de karar verebilirsiniz. Çerçeve alarak iki renkli veya farklı renklerde de kullanabilirsiniz.

Güvenli Prizler


Tabi hepimiz için en önemli şey prizlerin güvenli olmasıdır. Özellikle çocuklu bir evde en çok dikkat edilen şey korumalı prizlerdir. Çocuğunuz güvende olması için dikkat edilmesi gereken bir konudur. Oluşabilecek tehlikeli durumların ihtimallerini korumalı prizlerden alarak ortadan kaldırabilirsiniz. Kapaklı prizleri tercih etmeniz en sağlıklısı olacaktır. Akım korumalı prizler de bulunmaktadır. Prizlerde akım korumalı olması önemli bir özelliktir. Banyo ve mutfak gibi alanlarda da kapaklı prizleri seçmelisiniz. Su girebilme gibi ihtimaller olduğu için kapaklılar çok rahat şekilde kullanılabilmektedir. Rahat ve kullanışlı bir ortam hazırlayabilirsiniz.

Anahtar Çeşitleri ve Tesisatı


Anahtar ve priz nasıl bağlanır gibi sorularınıza çözümler bulunmaktadır. Anahtarlarda kullanımlarına göre farklılıklar bulunur. Tiplerine göre birbirlerinden ayrılırlar.

Deviatör (ara vavien), dimmer, komütatör, light anahtarı ve vavien olarak adlandırılırlar. Özellikleri ise; deviatör, bir veya birden fazla lambanın ışığını kontrol eden bir anahtar tipidir.

Dimmer; ışık parlaklığını ayarlayabilen bir özelliğe sahiptir. Işık seviyesini kendiniz ayarladığınız için daha rahat kullanım sunmaktadır.

Komütatör; aynı yerden iki farklı lambanın ışığını açmaya yarayan bir anahtar türüdür. Anahtarın üzerinde bulunan iki düğme ile ayrı alanların ışıklarını açıp kapamanızı sağlamaktadır.

Light anahtarı; ani basmalı bir anahtar tipidir. Genellikle apartmanlarda kullanımı tercih edilir. Her katta kullanılır ve ani basmalı olması ile kendiliğinden kapanır. Belirli bir süre yandıktan sonra kapanır ve tekrar bastığınızda yanmaya başlar.

Vavien; bir lambayı iki farklı yerden açıp kapamaya yaramaktadır. Uzak mesafeli alanlarda kullanımları çok rahat olmaktadır.

Tesisatlarında dikkat edilerek yapılması gerekmektedir. Önemli ve riskli bir durum olduğundan kesinlikle bu konuda uzman olan birinden yardım almanız gerekmektedir. Siz yerlerini, türlerini ve modellerini seçip uzman desteği ile birlikte tesisatı yapabilirsiniz. Anahtar ve priz zeminden en az ne kadar yükseğe konulmalıdır gibi sorularınıza da tesisat konusu ile bir cevabınız olacaktır. Aynı zamanda akıllı ev sistemlerinde bulunan özellikleri de kullanabilirsiniz. Avize modülünü kumanda yardımı ile kontrol edebilme gibi özellikler bulunur. Perde panjur açma modülleri, avize modülleri gibi çeşitleri evlerinizde tercih ederek akıllı eve dönüştürebilirsiniz.

Schneider gibi kaliteli markaların anahtar ve priz modellerini inceleyebilir, elektromarketim.com ile kolayca sahip olabilirsiniz.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.