Oda Termostatı Nedir Ne İşe Yarar?

29 Nisan 2023

Günümüzde oda termostatları fazlasıyla popüler bir ürün haline gelmiştir. Ülke genelinde artık en çok kullanılan ısıtma sistemi doğalgaz olduğu için ister istemez faturalarda pratik çözümler gerekiyor. Daha ekonomik bir doğalgaz kullanımı için kullanıcıların ilgi gösterdiği oda termostatları nedir hemen bundan bahsedelim.

Oda Termostatı Nedir?


Oda termostatı, kombi ile entegre şekilde çalışmaktadır. Doğalgaz kullanımı için üretilmiş olması ile kombi ile bağlantısının yapılması gerekmektedir. Kalorifer sistemleri üzerinden ortam ısısının kontrolünü yaparlar. Örneğin siz oda termostatı üzerinden ortam sıcaklığını 26 dereceye ayarladığınızda, sıcaklık bu derecede sabit kalacaktır. Bu şekilde gereksiz enerji tüketiminin önüne geçebilirsiniz.

Oda Termostatı Nasıl Kullanılır

Oda Termostatı Nasıl Kullanılır?


Kullanımları oldukça basit modellerdir. Çeşitlerine bağlı olarak kullanımlarında değişimler söz konusu olacaktır. Ama genel olarak hepsi ısı kontrolü sağlayabilmesi için kullanılır. Bir kere istenilen sıcaklık değeri oda termostatına verildiğinde o değerin ne altına ne de üstüne çıkmaz. Bu şekilde ısı kontrolünü kolayca yapar. Aynı zamanda kullanıcının kombi ile bağlantısını da keser. Kombi üzerinden işlem yapmanıza gerek kalmaz ve sadece oda termostatı üzerinde kolayca ısı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Oda Termostatı Ne İşe Yarar?


Yapısı bakımından kombi ile birlikte çalışmaktadır. Oda termostatı modellerinin en büyük faydası, gereksiz bir ısınma durumunun önüne geçmek ve enerji tüketimini azaltmaktır. Evlerimizde 20 dereceden sonra her 1 derecelik artış söz konusu olduğunda bu %7 değerinde bir enerji tüketimi meydana getirmektedir. Oda termostatı hızlı çalışma özelliği ile bunu algılar ve kontrol altına alır. Kullanıcının bu durumu fark etmesi oldukça düşük bir ihtimal olduğu için oda termostatı bu kolaylığı sunar.

Araştırmalara göre, kullanıcılar evin ısındığını hissedip kombiyi kısmaya karar verdiğinde, ortam sıcaklığının 23 derecenin üstüne çıkmış olduğunu görür. Bu sebeple termostatların %20’ye kadar bir tasarruf sağlamaktadır. Oda termostatı avantajları bakımından kullanıcılara konfor da sağlar. Kalorifer devresi için kombiyi kısma, kapama ve açma işlemlerini otomatik şekilde halleder. Kullanıcının bunu takip etmesine de gerek kalmaz. Aynı zamanda kombi kullanım ömründe de etkisi büyüktür. Oda termostatı kullanımı sayesinde kombilerin kullanım ömürleri de uzamaktadır.

Oda termostatı özelikleri

Oda Termostatı Faturanızı Nasıl Etkiler?


Oda termostatı çalışma prensibi bakımından gereksiz enerji tüketimini ortadan kaldırmaktadır. Bu sebeple de doğalgaz faturası üzerinden büyük bir etki sağlar. Kontrollü bir ısıtma sistemi için oda termostatı kullanımı önerilmektedir. Kombinin çalışma şekline göre en iyi kontrolü sağlamaları ile enerji tüketimi oluşturmaz. Bu sayede daha az fatura geldiğini tespit edebilirsiniz. Yakıt tüketimi ne oda termostatı ile gerektiği kadar sağlanmaktadır. Bu sebeple ekonomik bir doğalgaz kullanımı yaratırlar.

Oda Termostatı Çeşitleri Nelerdir?


Kullanıcıya pratik bir çalışma imkanı sunmak için pek çok modele sahiptirler. Genel olarak iki grupta incelenir. Bunlar; kablosuz oda termostatı ve kablolu oda termostatı şeklindedir. Kendi içlerinde de dijital oda termostatı ya da akıllı oda termostatı gibi modelleri de bulunur. Genel olarak hepsi doğalgaz oda termostatı olarak bilinirler. Kullanım amaçları aynı olsa bile özellikleri bakımından farklılıkları vardır.

Kablolu Oda Termostatı


Kablolu oda termostatları kombiye kablo ile bağlanan modellerdir. Kablo üzerinden bağlantısı olduğu için pil ya da batarya ihtiyaçları olmaz. Aynı zamanda kurulduğu nokta önemlidir. Kombi ile yakın konumda olması gerekmektedir.

Kablosuz Oda Termostatı


Kablosuz oda termostatı modellerinde kablo bağlantısı olmadan kombi ile bağlanabilmektedir. Wifi benzeri bir alıcı ile uzaktan kumanda edilebilirler. Kabloya ihtiyaç duymazlar. Kullanıcının batarya ve pil ömrünü kontrol etmesi gerekmektedir. İstenilen alanda kullanımları sağlanabilmektedir.

Oda termostatı faydaları

Oda Termostatı Faydaları Nelerdir?


○ Doğalgaz oda termostatı çeşitleri ekonomik bir kullanım sundukları için oldukça ilgi görmektedir. Bu sebeple en büyük faydası tasarruflu enerji kullanımıdır.

○ Kullanıcının belirlemiş olduğu ortam sıcaklığı her zaman sabit kalmaktadır.

○ Kombi ile çalışma sağladığı için pozitif katkı sağlar ve yakıt tüketimini en aza indirmektedir.

○ Dijital oda termostatı modelleri evde olduğunuz ya da olmadığınız saatlere göre sıcaklıklık derecelerini ayrı şekilde ayarlanabilir.

○ Sürekli ısı değişimi olmadığı için daha sağlıklı bir ortam koşulu yaratılır.

○ Kombi ile cihaz arasında ısı seviyesini manuel olarak artırma ya da azaltma işlemini de ortadan kalkar.

○ Bütün sistem içerisinde termostat tarafından otomatik olarak çalışma sağlanmaktadır. Dijital kumanda ile kontrolleri uzaktan kolayca yapılır.

○ Isı seviyesi radyatöre yani petek sıcaklığına göre değil, ortam sıcaklığına göre ayarlanarak çalışır. Oda termostatı için ana çalışma fikri ortam sıcaklığı olduğu için dikkate alınmaktadır.

○ Her ay sonunda yakıt tüketimi ve gelen fatura durumuna daha detaylı bir şekilde bakmak ve analiz etmek mümkündür.

Elektromarketim Oda Termostatı Ürünleri


Elektromarketim.com üzerinden pek çok kaliteli markanının oda termostatı modelleri bulunur. Örnek olarak Galaxy Energy ve Rcon markasını söyleyebiliriz. Hem kablolu oda termostatı hem de kablosuz oda termostatı çeşitleri içerisinde kolayca seçim yapabilirsiniz. Sizlere daha tasarruflu bir çalışma sunarak, ekonomik bir ısıtma sistemi kullanmanıza yardımcı olacaklardır. Hepsi çalışma prensipleri bakımından en iyi oda termostatı kullanımını sunar.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.