İnverter Kaynak Makinesi Nedir? Nasıl Çalışır?

14 Eylül 2023

İnverter kaynak makineleri, daha az elektrik üretimi ile çalışan ve tesisat olarak maliyeti çok daha uygun olan kaynak makinesi modelleridir. Bu avantajları sayesinde ve kaynak teknolojisinin gelişmesi ile birlikte kaynak işlemi gerçekleştiren kullanıcılar için vazgeçilmez bir makinedir. Genel olarak ilgi gören ve kullanımı yaygın olan inverter kaynak makinesinin özelliklerine ve ne işe yaradığına gelin beraber bakalım!


İnverter Kaynak Makinesi Nedir?


İnverter kaynak makinesi denildiğinde ilk olarak akla doğru akım ve taşınabilir kaynak makineleri gelir. Genel olarak zor şekil alan metallerin ve termoplastiklerin, ısı ve basınç yardımı ile birleştirilmesi için kaynak işlemi gerçekleştirilmektedir. Bu işlem için gereken güce ve elektronik desteğe sahip olan makineler inverter olarak adlandırılmaktadır. Bu kaynak makineleri, kaynaklama işlemini yaparken elektron hareketlerinin akışını kesintisiz ve doğru şekilde gerçekleştirmektedir. Ayrıca elektrik iletimini sağlamaları sayesinde ise uzun ömürlü ve kullanışlı makinelerdir. Zorlu çalışma malzemeleri üzerinde bile profesyonel sonuçlar elde eden bu kaynak makinesi modelleri, enerji tasarrufu sayesinde de yoğun bir talep görmektedir. Ayrıca normal ev elektriği ile bile çalışma imkanı olan bu inverter kaynak makineleri endüstriyel jeneratör desteğine de ihtiyaç duymazlar.

Kaynak yapma işlemi


İnverter Kaynak Makinesi Özellikleri


İnverter kaynak makineleri birden fazla önemli özelliğe sahiptir. İlk olarak portatif ve taşınabilir olmaları en önemli özelliklerinin başında gelmektedir. Enerji tasarrufu konusunda elektrik giderlerini en aza indirerek bütçe dostu bir çalışma sistemine sahiptir. Hızlı ve temiz çalışma konforu sağlaması da özellikleri arasında yer almaktadır. Yapılan işlem tipine göre güç ayarlama özellikleri sayesinde ise kullanıcılara seçim şansı sunmaktadır. Pratik ve kolay bir kullanıma sahip olan inverter makineleri, açık hava kullanımı için akımı özel olarak ayarlanabilen modelleri ile dikkat çekmektedir. Amatör ve profesyonel kullanımlar için seçenekler sunan bu makineler hobi ve kendin yap projeleri için de kullanışlı kaynak makineleridir. En önemli özelliklerinden biri de bütün akım aralığı boyunca pürüzsüz ve sessiz işlemlerin yapılmasına olanak sağlamaktadır. Sıçrama olasılığını en aza indiren bir yapıya sahiptir ve can güvenliğini de böylece korumaktadır. Seçenek ve model olarak birden fazla çeşidi olduğu için her türlü kullanım alanına uygun geniş bir ürün yelpazesi de mevcuttur.

Kaynak makinesi kullanım alanları


İnverter Kaynak Makinesi Nasıl Çalışır?


Günümüzde kaynak makinesi çeşitleri oldukça fazladır. Fakat ev ve daha amatör kullanımlarda en önce gelen model invertör kaynak makineleridir. Kaynak invertörü olarak da bilinen bu makineler belli adımlar takip edildiğinde kullanımı oldukça kolay makinelerdir.

1- İlk olarak makinenin ünitesini kurmak ve bağlamak gereklidir.

2- Ünite duvardan veya herhangi bir nesneden en az 2 metre uzaklık mesafesinde olmalıdır.

3- Kaynak yapılacak alan yanıcı nesnelerden uzak noktalarda seçilmelidir.

4- Elektrik bağlantısı için bir prize ihtiyaç vardır ve kablo uzunluğuna dikkat edilmelidir.

5- Kaynak makinesinin kaldırabileceği bir güç kaynağı seçmek ve kontrol etmek oldukça önemlidir.

6- Daha sonra kaynak kabloları bağlanmalı ve uçlardan metal olan ve elektrik için olan tutucu terminallere bağlanmalıdır.

7- Kaynağın derinliği, metal kalınlığı belirlendikten sonra doğru elektrotlar tercih edilmelidir.

8- Son olarak iş güvenliği için gerekli önlemler alınmalı ve mutlaka kontrollü bir şekilde ilerlenmelidir.

9- Kaynaklama işlemine geçilerek gerekli malzemeler üzerinde ilerlenecek duruma gelindiğinde dikkatli bir şekilde işlem yapılmalıdır.


İnverter Kaynak Makinesi Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Genel olarak ilk kez alacak kullanıcıların özellikle dikkat etmesi gereken bazı konular vardır. İnverter kaynak makinesi için kullanım alanı ve amacı önemli olduğundan mutlaka belli özellikler araştırılmalı ve en doğru karar verilmelidir. Sizin için en önemli ve dikkat edilmesi gereken bazı özellikleri detaylandırdık.

Ağırlık ve Ebat: Kullanım amacına göre ağırlık ve boyut oldukça önemlidir. Bazı durumlarda daha hafif ve dar modeller tercih edilmesi gerekirken bazı durumlarda ise daha büyük ve ağır modellere ihtiyaç duyulabilir. Kablolar hariç verilen ağırlık ölçüleri genellikle 4-5 kg’lık modellerden oluşmaktadır. Fakat bunların yanı sıra 13-14 kg’lık inverter kaynak makineleri de mevcut olduğunu unutmamak gerekmektedir.

Kablo Uzunlukları: Kaynak makinesi üreticileri genellikle 2 ile 3 metrelik kablo uzunlukları tercih etmektedir. Eğer daha uzun kablo uzunlukları ile çalışmak isterseniz mutlaka bu güç desteğini kontrol etmeniz ve imkanınız varsa test etmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Amper Değeri / Devrede Kalma Oranı: Tercih edeceğiniz kaynak makinesini satın almadan önce mutlaka hangi malzeme tipleri üzerinde kullanacağınızı düşünmeniz gerekmektedir. Parça kalınlıkları ve elektrod çapı önemli bir konudur. Bu noktada maksimum amper gücünü bilmek çok önemlidir. Kaynak makinelerinin arka kısmında yer alan bilgi etiketleri üzerinde hangi amper değerine ne kadar süre ile kaynaklama işlemi yapabileceğiniz yazmaktadır. Eğer internet üzerinden satın almak istiyorsanız mutlaka satıcıdan bu bilgileri edinmeniz gerekmektedir.

Boşta Çalışma Gerilimi: Düşük seviyelere sahip inverter kaynak makineleri ile boşta çalışma gerilimi ile kaynaklama işlemini geçmek biraz daha zordur. Yüksek boşta çalışma gerilim değerine sahip makineler ise daha kararlı ve güçlü bir ark sağlamaktadır. Bu noktada elektrik çarpmaları için ekstra dikkat edilmeli ve can güvenliği ön planda tutulmalıdır.

Koruma Sınıfı: En önemli özelliklerden biri de sahip olacağınız kaynak makinesinin çalışma koşullarına uyum sağlamasıdır. Bu noktada koruma sınıfı yanı IP değerine dikkat etmek gerekmektedir. Elektrik ile çalıştığı için katı ve sıvı cisimlere karşı koruma derecesi mutlaka kontrol edilmeli ve kullanım alanı ile eş değer olmalıdır.

Garanti ve Servis: Son olarak tercih edilecek makine modeli uzun ömürlü ve kullanışlı olması gerekmektedir. Yatırım olarak düşünüldüğünde garanti süresi ve servis ağı desteği teyit edilmelidir.


Tüm kaliteli ve uygun fiyatlı inverter kaynak makinesi modellerini incelemek isterseniz, web sitemiz üzerinden rahatlıkla birbirinden kaliteli kaynak makinesi markalarının ürünlerine ulaşabilirsiniz!

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.