NYY Kablo ve NYA Kablo Arasındaki Fark Nedir?

28 Nisan 2023

Farklı tip birçok elektrik kablosu çeşidi bulunmaktadır. Hepsi kullanım alanı bakımından birbirlerinden farklı yapılarda üretilmiştir. Her alanda bir elektrik sistemi kurulumunu sağlayabilmek amacıyla geniş bir yelpazede incelenmektedir. Alçak gerilim kabloları içerisinde yer alan NYY kablo ve NYA kablo arasında da farklar bulunmaktadır. Hepsi teknik olarak birbirinden farklı olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu şekilde de her sisteme uygun bir elektrik kablosu bulunur. Şimdi ilk olarak bu kablolar nedir ve ne işe yarıyorlar bundan bahsedelim.

NYA Kablo Nedir?


NYA kablo çeşitleri yapıları bakımından alçak gerilim kablosu içerisinde yer almaktadır. Yapıları bakımından NYA kablo modelleri; PVC kaplı, kılıfsız ve izoleli olacak şekilde üretilmektedir. Som ya da örgülü olarak üretimleri sağlanan NYA kablo çeşitleri teknik olarak diğerlerine göre farklılık gösterebilmektedir. Kablo 0,5 ile 10 milimetrekareye kadar tek telli, 10 ile 400 milimetrekareye kadar da çok telli olarak üretilir. Standart ve hafif işletme koşulları içerinde kullanım uygun olan kablo türlerinden biridir. Sıva altı kullanımları sağlanabilmektedir.

NYA kablo çeşitleri genel olarak teknik yapıları bakımından da çeşitlere sahiptir. Bunlara örnek olarak 6 lık nya kablo ya da 10 luk nya kablo seçeneklerini söyleyebiliriz. Özellikleri bakımından 6 mm nya kablo modelleri kablo kesiti bakımından ayrılmaktadır. 1 mm nya kablo kablo kesiti bakımından daha düşük bir orana sahiptir.

NYA Kablo Nerede Kullanılır?


Kullanım alanları bakımından nya kablo çeşitleri iç tesisat için uygundur. Elektrik tesisatları içerisinde kullanımları rahatça sağlanmaktadır. Eğer ıslaklık, nem ya da yangın gibi durumlar varsa halojen free özelliği olan nya kablo çeşitleri tercih edilmektedir. Bunlar dış yüzeyleri bakımından yangına dayanıklı şekilde üretilmektedir.

2.5 NYA Kablo ve 1.5 NYA Kablo Arasındaki Fark Nedir?


Kablo çeşitlerinde en önemli olan konu kesittir. Kesitlere göre kullanım ve uygulama alanları da belirlenmektedir. Yapıları bakımından NYA kablo çeşitleri bazı teknik detay ve kullanımlar için birbirlerinden ayrılır. Kesitleri olarak ayrılarak, 2.5 nya kablo ile 1.5 nya kablo arasında akım taşıma kapasitesi olur. Kullanım alanına göre de farklı kriterler söz konusu olacaktır. Kablo kesiti aslında akım kapasitesini de belli eden önemli bir kriterdir. Buna göre seçim yapılması gerekmektedir.

NYA Kablo ve NYY Kablo Arasındaki Fark Nedir?

NYY Kablo Nedir?


Elektrik sistemlerinde iletkenlik sağlanması için kabloların önemi oldukça büyüktü. Bu kablolar arasında önemli olarak yer alan tiplerden biri de NYY kablo modelidir. Kullanımı oldukça yaygın olup, pek çok alan içerisinde NYY kablo çeşitleri görmeniz mümkündür. Yapıları bakımından içi iletken dışı ise yalıtkan malzemeler ile kaplı olan, elektriği iletmek için kullanılan ürünlere NYY kablo adı verilir. Temel görevi diğer elektrik kabloları ile aynı kullanımdır. Halk arasında YVV kablo olarak da bilinmektedirler. Özellikleri bakımından 70 derece ve altında sıcaklıklarda kullanıma uygundur. Aynı zamanda maksimum sıcaklığı da 70 derece şeklindedir. Sıcaklığın 160 derece olduğu alanlarda kısa devre meydana gelir. Bu sıcaklıkta kısa devre durumunu görebilirsiniz. Gerilim testi 2kV ile uygulanmaktadır. NYY kablo modelleri 5 derece serim sıcaklığına sahip kablo türleridir. NYY kablo modelleri de tek damarlı ve çok damarlı olacak şekilde üretilmektedir. Tek damarlı NYY kablo modelleri 10 milimetrekareye kadar tek telli, 10-300 milimetrekareye kadar da çok telli şekilde üretilmektedirler. Aynı zamanda 2-4 çok damarlı NYY kablo modelleri 10 milimetrekareye kadar tek, 10 milimetrekareden sonra da çok telli üretilmektedir. Her damar içerisinde de birden çok bakır tel bulunur.

NYY Kablo Nerede Kullanılır?


Kullanım alanları bakımından pek çok yerde karşımıza çıkarlar. Genel olarak kablo kanalı, enerji kablosu olarak toprak altı, yeraltı, tatlı su, harici ve dahili alanlarda, endüstriyel tesisler, şalt tesislerinde ve enerji santrallerinde kullanımları sağlanmaktadır. Yapıları açısından şebeke aydınlatma ve güç kablosu şeklinde kullanımları sağlanabilmektedir. Mekanik zorlamaların olmadığı yerlerde ise toprak altından kullanılır. NYY kablo çeşitleri kuvvetli akım kabloları ismi ile de bilinir. Özellikle de bina iç tesisatlarında da sıklıkla kullanılabilmektedir. NYY kablo çeşitleri arasında kesitleri bakımından farklılık bulunmaktadır. Nyy kablo kesitleri arasında seçim yapacaksanız kullanım sağlayacağınız alana da dikkat etmeniz gerekmektedir. Çeşitleri arasında 4×10 nyy kablo ya da 4×16 nyy kablo gibi çeşitleri görebilirsiniz. 4×6 nyy kablo kesitleri, kablonun uç kısmının değeridir. Buna göre seçim yapılarak kullanımları sağlanmaktadır.

NYA Kablo ile NYY Kablo Arasındaki Fark Nedir?


Genel olarak hepsi elektrik enerjisi iletiminde kullanılan kablo modelleridir. Ama kullanım şekilleri ve özellikleri bakımından birbirlerinden ayrılan çeşitlere sahiptirler. NYY kablo çeşitleri ile birbirine benzeyen NYA kablo çeşitleri ise nem oranın önemli ölçüde az olan iç tesisat alanları içerisinde kullanılmaktadır. Tek damarlı olan iletken kablo modelleri kapalı ve kuru alanlar içerisinde dağıtım panolarında işlevseldir. Kablonun yapısı bakımından boru içine uygun bir çalışmaya sahip olduğu da açık da söylenebilir. En fazla ise 70 derecelik iletken sıcaklığa karşı dayanıklı olan tek telli ve damarlı iletken kesitleri bulunur. Aralarındaki fark da kullanılacak olan teknik özelliklere göre değişimlerin olmasıdır. Yapısal olarak benzeseler bile kullanım alanlarında değişimler söz konusudur.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.