Tavan Vantilatörü Kanat Ayarı Nasıl Yapılır?

11 Ekim 2023

Tavan vantilatörleri günümüzde sıklıkla tercih edilen ısıtma ve soğutma araçlarından biridir. Tavan vantilatörü kullanımı oldukça basit ve montajı da bir o kadar kolaydır. Peki bu montaj aşamasında ve kurulumda nelere dikkat etmek gerekir? Bir tavan vantilatörünün kanat ayarı nasıl yapılır? Kanat ayarı için hangi malzemeler kullanılmalıdır? Tavan vantilatörü tehlikeli mi veya tavan vantilatörü neden ses yapıyor? Sizler için bu yazımızda bu sorular ve çok daha fazlasını cevapladık! Gelin beraber tavan hakkında dikkat edilmesi gereken konulara göz atalım!


Tavan Vantilatörünün Kanat Ayarı


Tavan vantilatörünün eğer bir sarsıntı ve titreme problemi var ise bu sorun kanat ayarı ile çözülebilmektedir. İlk olarak sorunlu kanadın tespit edilmesi ve kontrollerinin yapılması gerekmektedir. İlk aşamada bağlantı noktasındaki tavan vantilatörü bağlantı şemasında somun ve vidaların gevşemiş olma ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır. Daha sonra üretim hatası olup olmadığını firma ile iletişime geçerek teyit etmeniz gerekmektedir. Eğer montaj aşamasını dikkatlice gerçekleştirmediyseniz buda sarsılmaya ve titremeye yol açabilmektedir. Motor performansı konusunda bir şüpheye düşüyorsanız yine kanat ayarının yapılması gerektiğini söyleyebiliriz. Tavan vantilatörünün ağırlık merkezi kontrol edilmeli ve sarsıntı yaranan kanatın ağırlık merkezi dengelenmelidir. Tavan vantilatörünün kanat serbestliğini de göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Bu noktada vida ve somun tamamen sabit olsa da kanatların çok daha rahat hareket edebilmesi için sağlam olmalıdır.

Tavan Vantilatörleri


Tavan Vantilatörünün Kanat Ayarını Yapmazsam Ne Olur?


Tavan vantilatörünüzün eğer kanat ayarlarını yapmazsanız pek çok olumsuz sonuç meydana gelebilir. Motor gücünde azalma veya motorun bozulması gibi sonuçlar meydana gelmeden hemen kanat ayarlarının yapılması gerekmektedir. Aynı zamanda kanatlarda meydana gelebilecek dengesizlik sebebi ile motor tek taraflı zorlanacağından arıza verebilir. Kanatların titremesi oluşturulmaya çalışılan rüzgara keserek verimsiz bir çalışma gerçekleştirecektir. Tüm bu sebeplerin doğrultusunda motorunuzun güç aküsünde olası sorunlar meydana gelebilir ve en sonunda da motorun yanması gerçekleşebilmektedir.

Kanat ayarları gerçekleştirilmezse ve vidaların kontrolü yapılmazsa çalışma esnasında meydana gelen sarsılma ile kanatlar düşebilir veya tavan vantilatörü aksama yaparak bozulabilir. Kanatların çıkması sonucunda ise oluşacak kazalar oldukça dikkat edilmesi gereken konulardır. Eğer titreme nedeni ile motor zorlanıyor ise fazladan elektrik harcayarak elektrik faturasında fark edilecek boyutta enerji kullanımına sebep olur. Tüm bu olasılıkların dışında birde evin tavanına zarar vererek düşme tehlikelerini meydana getirmektedir.

Bu tarz durumlarla karşılaşmamak için mutlaka kanat ayarı yapılması gerekmekte ve tavan vantilatörü güvenli bir şekilde çalıştığından emin olunmalıdır.

Tavan Vantilatörü Modelleri


Tavan Vantilatörü Neden Kanat Ayarına İhtiyaç Duyar?


Her tavan vantilatörünün kanat yarına ihtiyacı olmayabilir. İlla kanat ayarı yapılacaksa bu üretim hatasından kaynaklı değildir. Bazı durumlarda tavan eğimi bile önemlidir. Tavan eğimi olan kullanım alanlarında vantilatörün kanatlarında eğilmeler meydana gelebilir. Bu noktada alçak tavan vantilatörü şeklinde önlemler alınmalıdır. Kanat ayarı yapılarak bu sarsıntına önüne rahatlıkla geçilebilir. Aydınlatmalı vantilatörünüzde kullanımı olduğunuz ampuller de bu tarz bir ayara ihtiyaç gerektirebilir. Eğer tavan vantilatörü lambasız ise mutlaka uygun şekilde ampul desteği sağlanmalıdır. Bu noktada tavan vantilatörü lamba camı ağırlığı doğru orantılı hesaplanmalıdır. Kanat ayarlarının yapılması önemli bir konu olduğu için mutlaka dikkate alınmalı ve uzun ömürlü kullanım ve verimli çalışma için kontrolleri düzenli olarak yapılmalıdır.

Tavan vantilatörü kanat sayıları


Tavan Vantilatörü Dönüş Yönü Nasıl Değiştirilir?


Dönüş yönü için yapılan değişiklik hem yaz aylarında hem de kış aylarında aynı verimi sağlamak için yapılan bir işlemdir. Aslında uygulaması ve sistemi oldukça basittir. Kış aylarında saat yönüne doğru dönen tavan vantilatörleri yukarı doğru hava akımı yaratarak ortamın çok daha ılık olmasına yardımcı olmaktadır. Yaz aylarında ise tavan vantilatörünü saat yönünün tersinde döndürmek aşağıya doğru bir akım yaratacak ve bulunduğu ortamı serinletecektir.
Eğer kendiniz evinizde dönüş ayarını yapmak isterseniz çok basit ve kolay bir şekilde gerçekleştirmeniz mümkündür. Tercih ettiğiniz tavan vantilatörünün tipine göre farklı özelliklerden yararlanabilmeniz mümkündür. Eğer çekme ipi mevcut ise hem hız ayarını hem de dönüş yönünü ayarlamanız mümkündür. Vantilatörününüz üzerinde bu işlem için bir düğme var ise bu düğme yardımı ile de dönüş yönünü ayarlayabilirsiniz. Son olarak eğer bir uzaktan kumanda ile kontrol mekanizması mevcut ise kumanda üzerinde bulunan yönergeleri takip edebilirsiniz.

Tavan vantilatörü markaları


Tavan Vantilatörü Neden Sallanır?


Tavan vantilatörleri oldukça dayanıklı ve konforlu ürünlerdir. Fakat bazı durumlarda sallanma ve ses çıkartma gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bu durumların ortaya çıkmasının en büyük sebebi düzgün montaj yapılmaması ve düzenli kontrollerinin gerçekleştirilmemesidir. Fakat bu durumların ortaya çıkmasında başka olasılıklar da mevcuttur. Yaşanan ses problemi genellikle dimmer anahtarı, zayıf sinyalli uzaktan kumandalı sarhoş tavan vantilatörü, düşük ve kalitesiz voltaj seviyesi, vidalarda gevşeklik ya da montaj sırasında yaşanan aksaklık ve dikkatsizliklerdir. Bu gibi durumların yaşanmaması veya sorunun sebeplerinin bunlar olmasına karşılık ilk olarak kontrolleri yapılmalıdır. Eğer bahsettiğimiz konularda bir sıkıntı yoksa diğer seçenekler de göz önünde bulundurulabilir. Diğer olasılıklardan bahsedecek olursak;


➤ Kanat malzemesi olarak kullanılan materyallerin standartların dışında olması

➤ Kanatlara uygulanan baskının kanatların zamanla yamulması

➤ Kanat montajına dikkat edilmeden doğru bir şekilde yapılmaması

➤ Montaj aşamasında kullanılan malzemelerin kalitesiz ve ucuz tercih edilmesi

➤ Kanat ölçülerinde yanlış hesaplamalar yapılması

➤ Vantilatörün motorun kullanılan rotların kalitesiz ve adi olması

➤ Balans ayarının doğru şekilde yapılmamış olması


Tüm bu olasılıklar beraberinden birden fazla sorun ve problemi meydana getirmektedir. Örneğin tavan vantilatörü yavaş dönüyor veya ses sorunu yaşıyor ise mutlaka tavan vantilatörü ses sorunu nasıl çözülür sorusuna için bir cevap bulmanız gerekmektedir. Tavan vantilatörü arızaları hakkında problem yaşamak istemiyorsanız mutlaka kaliteli ve güvenilir markalar tercih etmekte fayda vardır. Bu noktada tavan vantilatörü tavsiye 2023 başlıklarının altında deneyimli kullanıcıların yorum ve tavsiyelerini dikkate alarak en kaliteli tavan vantilatörü modeline sahip olabilirsiniz.

Tavan vantilatörü kanat ayarı


Vantilatör Kayışı Nedir?


Vantilatör kayışı halk arasın da ‘’V kayışı’’ olarak da bilinen bir terimdir. Motorun krank milinden almış olduğu güç ile vantilatörü çalıştırmaya yarayan lastik aksamına verilen bir isimdir. Alternatör kayışı olarak da bilinen bu aparat genellikle vantilatörlerde ve araç klimalarında tercih edilmektedir.


Vantilatör Kayışı Koparsa Ne Olur?


Eğer vantilatör kayışı koparsa motorun çalışmasında büyük aksaklıklar meydana gelebilir. Bir kayışın koptuğunu şarj dinamosunun arızalanmasından rahatlıkla anlayabilirsiniz. Bu kayış koptuğunda otomatik olarak vantilatörün motoru kendini devre dışı bırakır ve vantilatör çalışamaz hale gelir.

Tavan vantilatörü kurulumu


Tavan Vantilatörü Balans Ayarı Neden Önemlidir?


Eğer bir tavan vantilatörü aldıysanız kutu içerisinde size yardımcı olması için bir takım yan ürünler gönderilmektedir. Bir vantilatörün kurulumundan hemen önce balans ayarının yapılması çok önemlidir. Tavan vantilatörünün balans ayarı, çalışma esnasında düzensiz ve sallanarak çalışmasını önlemek için yapılan bir işlemdir. Sarsıntının yüksek olduğu seviye aslında vantilatörün en üst seviyesidir. Balans ayarlarından önce mutlaka tüm vidalar düzgünce sıkılmalı ve kontrol edilmelidir. Daha sonra balans ayarına geçilmelidir. Balans ayarı için ihtiyacınız olan şeyler balans kiti ve dengeleme ağırlığıdır. İlk olarak kanatlar motorun bölümü ile dikkatlice birleştirilir. Daha sonra vantilatörün tavan bağlantısı da yapılarak çalıştırılır. Çalışma esnasında eğer tavan vantilatöründe bir sallantı tespit ettiyseniz cihazı durdurup balans kitini kanatların üzerine takarak tekrardan çalıştırabilirsiniz. Kanatların her biri mutlaka tek tek kontrol edilmelidir. Sallanmaya sebep olan kanat tespit edildikten sonra dengeleme ağırlığını üst kısmından bastırarak yapıştırabilirsiniz. Böylece tavan vantilatörünüz daha dengeli çalışacak ve sallanma sorunu da ortadan kalkacaktır.


Tavan Vantilatörlerinde Kanat Sayısının Önemi


Bir tavan vantilatöründe kanat sayısının önemi aslında dikkat edilmesi gerekilen bir konudur. Çünkü hem pervane hem de tavan vantilatörü kanat kolu sayısı ve aynı zamanda o kanatların uzunluğu serinletilecek alanın verimliliği konusunda büyük önem taşımaktadır. Artık pek çok markanın kullanıcılarına kanat sayısı üzerinden seçenekler sunduğunu görmekteyiz. Genellikle 3 kanatlı led siyah tavan vantilatörü, 4 kanatlı beyaz tavan vantilatörü, 4 kanatlı tavan vantilatörü, 5 kanat tavan vantilatörü, 6 kanatlı tavan vantilatörü modelleri tercih edilen seçenekler arasındadır. Tavan vantilatörü yorumları da bu noktada iyi bir yönlendirme yaparak kullanıcıların hangi modelde karar vereceğine yardımcı olmaktadır.


Güvenilir Tavan Vantilatörü Markaları


Tavan vantilatörü konusunda birden fazla marka ve rekabetçi firma mevcuttur. Günümüzde geniş bir ürün yelpazesi olan tavan vantilatörü modellerinde en çok tercih edilen ve güvenilir markalardan bahsetmek gerekirse Taflan ve Vanti markasını rahatlıkla örnek verebiliriz. Her ikisi de kullanıcıların güvenini kazanmış kaliteli ürünler üreten tavan vantilatörü en iyi marka seçeneklerindendir.


Vanti Tavan Vantilatörü Modelleri


Vanti, geniş tavan vantilatörü yelpazesi ile piyasada oldukça rekabetçi ve bilinir bir markadır. Yıllardır müşterilerine sunmuş olduğu kalite ve özveri ile tüm beğenileri toplayarak pek çok alanda başarı olmuştur. Vanti tavan vantilatörü kurulumu konusunda kullanıcılara her türlü kolaylığı sağlayarak yapılacak olan işlemleri pratikleştirmek için çalışmaktadır. Aynı zamanda Vanti tavan vantilatörü montajı kullanıcılardan gelen geri dönüşlere göre oldukça basit ve kolay ilerlemektedir. Ürün modelleri olarak da birbirinden kaliteli seçenekler sunarak kullanıcılara lambasız tavan vantilatörü, led aydınlatmalı tavan vantilatörü, çocuk odası tavan vantilatörü ve bebek odası tavan vantilatörü gibi pek çok modeli mevcuttur.


Kaşkar Taflan Tavan Vantilatörü Modelleri


Kaşkar Taflan, tavan vantilatörü modelleri ile oldukça bilinen ve güvenilir markaların içerisinde yer almaktadır. Endüstriyel tavan vantilatörü modellerinden, büyük tavan vantilatörü ve elektrikli tavan vantilatörü modellerine kadar büyük bir ürün yelpazesine sahiptir. Ayrıca en sessiz tavan vantilatörü hangisi diye sorulduğunda genelde kullanıcıların ilk aklına gelen Taflan markasıdır. Taflan tavan vantilatörü montajı da oldukça basit ve kullanıcıları kendi başlarına bile yapabileceği kolaylıktadır. Tavan vantilatörü Taflan markasında en çok tercih edilen ürün gruplarından biri olarak en uygun tavan vantilatörü fiyatı konusunda da başarılı bir ivme yakalamıştır.

Sizde hala bir tavan vantilatörüne sahip değilseniz ve hangisini alacağınıza karar vermiyorsanız tavan vantilatörleri kategorimizden tüm modellerimize ulaşabilir, ihtiyacınız olan tavan vantilatörüne en uygun fiyat seçeneklerimiz ile rahatlıkla sahip olabilirsiniz!

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.