UPS Kesintisiz Güç Kaynağı Nedir?

29 Nisan 2023

Şebeke sistemleri üzerinden enerji sağlayarak, herhangi bir elektrik sistemi ve elektronik cihazların enerji akışını sağlamaya yaramaktadır. Şebeke üzerinde meydana gelebilecek olan tolerans dışı düşük ya da yüksek enerji akışında düzenleme yapmaktadır. Düzenleme yaparak kesilmesini önler ve cihazların durumdan etkilenmemesini sağlar. Elektronik cihazların, ani elektik kesintilerinde zarar görememesini sağlamak için kesintisiz güç kaynakları fazlasıyla tercih edilir. Özellikle hassas cihazlar için kullanılması gereken ürünlerdendir.

UPS Kesintisiz Güç Kaynaklarının Çeşitleri Nelerdir?


Çalışma ve kullanım şekillerine göre birbirlerinden ayrılmaktadırlar. Üç ana gruptan oluşurlar. Bunlar; Line-Interactive UPS, Online UPS, Off-Line UPS şeklindedir.

• Line-Interactive UPS; şebeke üzerinden gelen elektrik varsa şebekeyi ayarlayarak yüke vermektedir. Şebeke kesildiği anda kesintisiz güç kaynağı moduna geçerek, kısa süreli besleme yapan bir modeldir.

• Online UPS; elektriğe uygun olan değerler üzerindeyse elektriği doğrudan şebekeye bağlamaktadır. Fakat değerlerde farklılık olduğu sırada kesintisiz güç kaynağından beslenerek çalışan bir UPS modelidir.

• Off-Line UPS; şebeke elektriği üzerinden daima kesintisiz güç kaynağı alarak, şebeke gerilimi var ise akülerini şarj ederek kullanım imkanı sunan bir çeşididir.

UPS Kesintisiz Güç Kaynakları Nerelerde Kullanılmaktadır?


UPS kullanımı genel olarak bilgisayar ya da bilgisayar sistemlerinde tercih edilmektedir. Çevresel birimler gibi elektronik cihazların ve sistemlerin bulunduğu alanlarda, kesintisiz güç kaynakları sağlıklı bir şekilde çalışmalarını sağlamaktadır. Ani kesilmelerde cihazların zarar görmesi kullanım ömürlerinden düşebilir. Bu yüzden cihazlar için UPS kullanımları önemlidir. En önemli özelliği şebeke enerjisi üzerinde meydana gelen ani değişiklikler frekans ve gerilimde standart bir enerji akışı üretmesidir. Aynı zamanda şebeke üzerinden enerji kesilmelerinde veri kaybetme gibi yaşanabilecek kesintilerden kurtarmaktadır.

Güç kaynakları bilgisayar sistemleri için oldukça önemli olup, bilgisayarın çalışması sırasında ihtiyacı olan tüm gücü üreterek çalışmaktadır. Bilgisayara gelen enerjiyi ayarlar ve bilgisayar üzerinde meydana gelebilecek olan arızaları önlemektedir. Güç kaynakları, bilgisayarda kullanılan güç kaynağı prizden alarak, gereken parçalarına gerektiği kadar iletir. Ana kartını ve tüm parçalarını koruyarak zarar görmemesini sağlar.

UPS’ler gücün sürekliliğini sağlamak için aküler kullanarak, elektrik kesintilerinde bilgisayarlara gerekli olan enerjiyi sağlamaya yaramaktadır. Bir ile beş yıl arası boyunca olan akü ömürleri, çalışma ve ortam şartlarına bağlı olarak da değişim göstermektedir. UPS kullanımları olmadığı takdirde ekranlar, bilgisayar yazılım donanımı, hard disk ve hard disk üzerinde şifre kullanılıyorsa kesinti esnasında şifre de kaybolabilir. Bu gibi arzılar yaşanmamak için UPS kesintisiz güç kaynaklarını kullanılmaktadır.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.