NYA Kablo Nedir? Nerelerde Kullanılır?

03 Mayıs 2023

Elektrik sistemlerinde kullanımları sağlanan pek çok kablo modeli bulunmaktadır. Kablolar genel olarak elektrik enerjisini taşımak ve dağıtmak için kullanılır. Elektrik tesisatlarında olmazsa olmazlardandır. Genel yapıları ile birden fazla çeşidi bulunur. Bunun sebebi ise kullanım şekli ve alanıdır. Dağıtımı ve taşımasını yapacak olduğu elektrik enerjisine bağlı olarak kablo modelleri arasında seçim yapılması gerekmektedir. Aynı zamanda kullanım alanları önemli bir faktördür. Yeraltı kabloları ve yanmaz kablolar gibi çeşitler de bulunmaktadır. Hepsi tip ve kullanım alanları doğrultusunda birbirlerinden ayrılmaktadır. Nya kablolar da alçak gerilim kablosu çeşitleri arasında yer alan, kullanım şekilleri ve alanları bakımından farklılıklara sahip bir kablo türüdür.

NYA Kablo Nedir?


NYA kablo çeşitleri yapıları bakımından alçak gerilim kabloları arasında yer almaktadırlar. Genel olarak oldukça kullanışlı ürünlerdir. Tasarım ve özellikleri bakımından kendi içlerinde bile ayrılırlar.

Özellikleri bakımından NYA kablo modelleri; tek damarlı ve tek telli şekilde tasarlanmıştır. Kullanım alanı ise genel olarak duvar için elektrik tesisatlarıdır. Çeşitleri arasında halojen free olan modelleri yer alır. Bunlar ise yanmaz kablo olarak bildiğimiz kablo çeşitleridir. Nya kablo çeşitleri arasında iki farklı kullanım alanı görebilirsiniz. Birincisi bina içi tesisat kurulumu, ikincisi ise bina ana panoları içerisinde kullanımıdır.

NYA Kablo Özellikleri Nelerdir?


Tasarımları bakımından NYA kablo çeşitleri pek çok alan içerisinde kullanılabilmektedir. Kablo izole edilmiş olup, som veya örgülü olarak üretilmişlerdir. Kullanım şekilleri bakımından hem sıva üstü hem de sıva altı olarak kurulumları sağlanabilmektedir. NYA kablo yapısı PVC kaplı olup, kılıfsız şekilde tasarlanmışlardır. Aynı zamanda en fazla 70 derece sıcaklığına kadar dayanabilen yapısı bulunur. Tek telli ya da çok telli olarak üretilmekte olan kablo çeşitlerindedir.

NYA kablo çeşitleri kapalı alanlarda ve kuru alanlarda kullanılan bir kablodur. Genel olarak tek damarlı iletken çeşitleri için tercih edilmektedirler. Sıcaklık olarak dayanabileceği değerleri içerisinde 300 V, 450 V, 500 V ve 750 V değerlerini taşır. NYA kabloların fonksiyonel özelliklerine göre de renkleri farklılaşır. Toprak alanlar içerisinde sarı ve yeşil olan nya kablo modelleri kullanılır. Fazlar için ise kırmızı, kahverengi ve siyah renkleri kullanılmaktadır. Nötr için de mavi nya kablo modellerini görebilirsiniz.

NYA Kablo Özellikleri

NYA Kablo Çeşitleri Nelerdir?


NYA kablo modelleri için pek çok kablo kesiti bulunur. Örnek olarak; 6 lık nya kablo ve 10 luk nya kablo çeşitlerini söyleyebiliriz. Bunların dışında 1 mm nya kablo çeşidi de vardır. Ölçüleri doğrultusunda 6mm nya kablo gibi tiplerini görebilirsiniz. Hepsinin kullanım alanları farklı olduğu için pek çok kesite de sahiptirler.

Yanmaz özellikli olan halojen free nya kablo modelleri de bulunmaktadır. Bunlar ile standart nya kablolar arasında tek fark dış kaplamasının yangın gibi durumlarda koruma sağlıyor olmasıdır. Aslında halojen free nya kablo modelleri yanmaz kablo olarak bilinse de yanma meydana gelir. Fakat alev almazlar. Aynı zamanda alev bırakmadıkları gibi kokuları da olmaz.

NYA Kablo Nerelerde Kullanılır?


Elektrik sistemlerinde kullanımı en çok sağlanan ürünler, kablolardır. Her alanda karşımıza çıkarlar. Fakat tabi kullanım alanlarında farklılıkları görebilirsiniz. NYA kablo modelleri de aynı şekilde birbirinden ayrılan kablo türlerine sahiptir. Hepsini aynı alanda ve aynı şekilde kullanamazsınız.

NYA kablo pek alanda kullanılabilmektedir. Ev, inşaat, elektronik cihazlar, sokak lambası, ev şebeke hattı, dış mekan aydınlatma ürünleri için nya kablo çeşitleri ile sistem oluşturulmaktadır.

Kendi içlerinde de kesit ve ölçüleri bakımından farklılıkları bulunmaktadır. Örnek olarak kablo kesitlerine göre bile kullanım alanında değişim olacaktır. 1.5 nya kablo ile 2.5 nya kablo aynı yer için uygun olmayabilir. Bu gibi durumlarda kullanılacak olan uygulama alanın teknik istekleri de oldukça önemlidir.

2.5 NYA Kablo ve 1.5 NYA Kablo Arasındaki Fark Nedir?


NYA kablo çeşitleri arasında pek çok kesite sahip ürünler yer alır. Kablo kesitleri genel olarak kullanım sağlanacak olan alana göre belirlenmesi gerekmektedir. Uygulama alanına uygun olan ürünleri seçerek, kullanımlarını o şekilde sağlayabilirsiniz. 1.5 nya kablo ve 2.5 nya kablo arasında da aslında kablo kesitleri bakımından farklılık yer alır. 1.5 nya kablo çeşitlerini ona uygun bir alanda, 2.5 nya kablo modellerini o kesite uygun bir alanda kullanmanız gerekmektedir. 1.5 nya kablo ve 2.5 nya kablo için halojen free kablolarda vardır. Standart bir 2.5 nya kablo fiyatı ile halojen free nya kablo arasında çok fiyat farklı olmamaktadır.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.