Alçı Nasıl Yapılır?

20 Ekim 2023

Alçı, çok eskiden günümüze yapı ve mimaride kullanılan bir yapı malzemesi türüdür. Alçı ile yapabileceğiniz çok fazla işlem ve uygulama mevcuttur. Kolay karışım ve sağlam yapısı sayesinde pek çok alanda tercih edilen alçı yapımı oldukça basittir. Sizde alçı nasıl yapılır merak ediyorsanız sizin için hazırlamış olduğumuz metine geçelim!


Alçı Nedir?


Alçı taşı veya kireçten üretilen genellikle mimari ve sanat dallarında tercih edilen bir malzemedir. Su ile karıştırıldığında macun kıvamı almakta ve kuruduğunda ise bağlayıcı yapısı ile yapı malzemesi olarak kullanılmaktadır. Alçı yapımı için mutlaka doğru ölçülerin kullanılması gerekmektedir. Hidrotasyon için yaklaşık ağırlığının dörtte biri ölçüsü kadar su gerekmektedir. Doğru ölçüler ile yapılan alçı, olumlu bir sonuç elde edilmesi sağlamaktadır. Su miktarı yükseldikçe basınca karşı direnci zayıflayacağından alçı kıvamı cıvık olabilir. Aynı zamanda alçı taşının 185 °C 'de pişirilmesi ile elde edilen alçı malzemesi donduğunda yitirdiği su ile hızlı bir şekilde donmaktadır. Bu işlevi sayesinde sanat dallarında, mimaride, bölme panolarındaki süslemecilik ve kabartma sanatında, ortopedi, dişçilik ve heykelcilik gibi alanlarda sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Bünyesine aktarılan farklı katkı maddeleri ile de inşaat sektöründe kaplama malzemesi olarak da tercih edilmektedir. Bir alçının pişirme süresi mutlaka içerisinde bulunan su ile orantılı olmalıdır.

Alçı Ne İşe Yarar?


Alçının Özellikleri


Alçı malzemeleri birden fazla özelliğe sahiptir ve oldukça faydalı görevleri vardır. Bunlardan birkaçına örnek vermek gerekirse;

➤ Isı yalıtımı konusunda fayda sağlayan alçı, nemi iç ortama aktaran yapısı sayesinde yaşam alanlarında konforun elde edilmesini sağlamaktadır. Genellikle rutubet alan yoğun ortamlarda alçı tavan ve duvarların dayanıklılığı yükseltmek için tercih edilmektedir.

➤Hazır alçı kullanımı ise kolay uygulama ve kuruması sayesinde pratiklik sunmaktadır. Çatlak, çukur, delik gibi yüzey problemlerinin önüne hızlı alçı kitleri ile rahatlıkla geçebilirsiniz.

➤Doğadan elde edildiği için ısı yalıtımı konusunda ekstra ideal bir malzemedir. Enerji tasarrufu elde etmek isteyenler duvar ve tavanlarında alçı sıva uygulaması gerçekleştirerek tasarruf elde edebilirler.

➤ Tıp alanında da alçıya başvurulmaktadır. Vücutta oluşan kırık ve çatlakların tedavi edilmesi için alçı malzemesi sargı görevini üstlenmektedir. Fakat insan cildi hassas bir yapıya sahip olduğu için mutlaka bu uygulama esnasında koruyucu malzemelerden destek alınmalıdır. Özellikle alçı alerji yaparmı diye düşünenler alerjik tene sahipler ise olası kuruluk, çatlama ve yaraların önüne geçmek için ekstra dikkat etmelidir.

Alçının Tarihçesi


Alçı Yapmak için Gerekli Malzemeler


Alçının geçmişi çok eskiye dayanmaktadır. Bu yüzden pek çok farklı yöntem ile alçı yapmak mümkündür. İlk olarak gerekli olan malzemeler su, alçı taşı veya alternatif olarak kireçtir. Bu malzemelerin birleşimi ile çok rahat bir şekilde alçı elde edilebilmektedir. Alçı taşı kimyasal bir bileşendir ve kalsiyum sülfat hemihidratın ısıtılıp kurutulması ile oluşmaktadır. Yapı olarak beyaz ve toz şeklinde bir malzemedir. İnşaat ve dekorasyon alanında kullanmak için mutlaka gerekli malzemeler temin edilmeli ve el aletlerinden yardım alınmalıdır. Genellikle inşaat sektöründe büyük miktarlarda yapılan alçı karışımları için tercih edilen alçı karıştırıcı ve alçı karıştırma makinesi modelleri de çok sık kullanılmaktadır. Tasarım ve sanat alanında ise kalıp ve hobi malzemelerinden yardım alınmaktadır. Bazı kurutma durumlarında ise pişirme fırınlarına ihtiyaç duyulmaktır. Yapılacak işlem ile kullanılacak malzeme seçimlerinde farklılıklar olabilir.


Alçı ile İlgili Sık Sorulan Sorular


Alçı kendi içerisinde birden fazla çeşitten oluşmaktadır. Kullanımı yaygın ve geniş olduğu için de pek çok farklı yöntem ve uygulama ile gerçekleştirilmektedir. Hal böyle olunca kullanıcılar ve ilk kez deneyimleyecek kişilerin kafasında çok fazla soru oluşmaktadır. Alçı sıva nasıl yapılır kuralları, alçı üzerine astar nasıl yapılır, boyalı duvara alçı sıva nasıl yapılır, alçı harcı nasıl yapılır? Dilerseniz tüm merak ettiğiniz soruları yanıtlayalım ve izleyeceğiniz yol için sizlere yardımcı olalım.


Alçı Sıva Nasıl Yapılır?


Alçı malzemesi inşaat sektöründe duvar ve tavan düzeltilmesi, boyama öncesi hazırlık ve pürüzsüzlük için kullanılmaktadır. Alçı boyama genellikle alçı sıvası olarak bilinen bu işlem mala yardımı ile hazırlanan alçı harcının duvara sürülmesi ile gerçekleşmektedir. Uygulamadan sonra kuruması için belli bir süre beklenmelidir. Alçıpan levhalarında sabitlenmesi için kullanılan alçı sıvası oldukça kullanışlı bir yapı malzemesidir.

Alçı ile Tasarım Duvar ve Tavanlar


Alçı Kartonpiyer Nasıl Yapılır?


İlk olarak, kartonpiyerin nereye yerleştirileceğini belirleyin ve gerekli ölçümleri yapılmalı ve ardından istenilen tasarım veya desen çizilmelidir. Kartonpiyer profillerini kesmek için ölçümleri kullanarak bir testere ve bıçak kullanılmalıdır. Eğimli veya köşeli kesimler gerekiyorsa, bu kesimleri yapabilmek için özel bir testere kullanabilirsiniz. Profili tavana veya duvara yapıştırmak için alçı kartonpiyer yapıştırıcısını veya sıva tercih edilmelidir. Hazırladığınız alçı karışımını, profil ile duvar veya tavan arasındaki boşluğa döktükten sonra kartonpiyerinizi tasarımınıza uygun şekilde şekillendirebilirsiniz. Kartonpiyerinizi oluşturduktan sonra, alçının tamamen kurumasını bekleyin. Kuruma süresi, alçı karışımının kıvamına ve kalınlığına bağlı olarak değişebilir. Alçı kuruduktan sonra düzgün bir yüzey elde etmek için bir zımpara kullanarak kartonpiyerinizi pürüzsüzleştirin.


Alçı Kartonpiyer Temizliği Nasıl Yapılır?


Alçı kartonpiyer temizliği, düzenli bakım ve temizlik ile uzun ömürlü ve güzel bir görünümün korunmasına yardımcı olur. Alçı kartonpiyerler hassas ve kırılgan olabilir, bu nedenle temizlik sırasında dikkatli olunması önemlidir.


Saten Alçı Nasıl Yapılır?


Saten alçı, önceden sıva yapılmış yüzeylerin pürüzsüzleştirilmesi için kullanılan bir alçı sıva türüdür. Toz halindedir ve karışım sonucunda kullanılacak hale gelmektedir. Düzgün ve pürüzsüz son dokunuşlar için sıklıkla tercih edilen bir malzeme yöntemidir. Bu yöntem ‘’perdahlı alçı sıva ve saten perdah alçısı’’ olarak da bilinmektedir.

Alçı Malzemeleri


Fayans Üzerine Alçı Nasıl Yapılır?


Fayans üzerine direkt alçı yapmak çok sağlıklı ve uzun ömürlü bir kullanım değildir. Fakat eğer bu işlemden önce dolgulu astar kullanılırsa çok daha sağlam ve pürüzsüz bir görüntü elde edilmiş olacaktır. Eğer fayansları kırıp tekrardan sıva işlemi yapmak istemiyorsanız dolgulu alçı astarı kullanmanız gerekecektir. Böylece fayansın üstüne alçı nasıl yapılır sorusuna bir yanıt vermiş olduk.


Alçıpan Üzerine Alçı Sıva Nasıl Yapılır?


Alçıpan yüzey üzerine alçı ile sıva yapmak çok kolay ve pratiktir. Belli bazı adımları takip ettiğiniz sürece bu işlemi tamamlamak çok rahat gerçekleşecektir. İlk olarak alçı küreği ile alçı malasının yardımına ihtiyacınız olacaktır. Alçı yüzeye göre üç kat veya daha fazla uygulanmalıdır. Her katta oldukça dikkatli ve hatasız ilerlenmelidir. İlk katta sıva alçısı ikinci katta alçı sıva ve en üst katta ise saten alçı uygulanmalıdır.

Alçı Kuruma Süresi


Alçı Üzerine Boya Nasıl Yapılır?


Alçı işleri üzerine alçı boya yapma için öncesinde astar ile kaplamanız gerekmektedir. Yapmış olduğunuz astarın üzerindeki kalıntıları almak ve pürüzsüzleştirmek için zımpara kullanabilirsiniz. Küçük düzenlemeleri yaptıktan sonra boyanızı direkt astarlı alçı üzerine uygulayabilirsiniz. Bu işlem esnasında ilk olarak alçının daha sonra ise boyanın kuruduğundan emin olmanız gerekmektedir.


Alçı Kaç Saatte Kurur?


Normal standartlara göre bir alçı işleminin kurması uygulama sonrasında 5 ile 6 saat arasında değişmektedir. Bu sebepten ötürü uyguladıktan sonra kuruma süresi boyunca işlem yapılan alan kullanılmamalıdır. Alçı kuruduktan sonra zımpara ile düzeltmeler yapılmalı ve alçı plaka uygulaması yapabilirsiniz.


Alçı Nasıl Çıkarılır?


Eğer alçı işlemi gerçekleştirdikten sonra uygulama yaptığınız alanda veya malzemelerinizde kalan alçı kalıntılarından kurtulmak istiyorsanız mutlaka sirke tercih etmelisiniz. Lekenin üzerine veya silme bezinin üzerine uygulanan sirke alçı lekelerini kolaylıkla çıkaracaktır. Alçı lekesini silme aşamasında sirke zamanla uçacağı için zemin üzerine ekstra bir zarar vermeyecektir. Bu işlemi gerçekleştirirken çok dikkatli olunmalı ve insan sağlığını etkileyecek eylemler bulunulmalıdır.

Dekoratif Alçı Vazolar


Alçı ile Yaratıcı Dekorasyon Fikirleri


Sanat alanında kullanımı yaygın olan alçı modelleri ile heykeller, üç boyutlu resimler, figürler ve daha aklınıza gelebilecek pek çok eser yapılmaktadır. Bu noktada farklı alçı dekorasyon örnekleri de meydana gelmektedir. Mesela alçı kalıpları yardımı ile vazo yapabilir ya da sehpalarınız üzerine renk katacak alçı heykel modelleri yapabilirsiniz. Tamamen kuruduktan sonra kolay boyanan bir yüzeye sahip olduğu içinde rahatlıkla renklendirebilirsiniz.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.