Matkap Ucu Nasıl Takılır?

28 Nisan 2023

Matkap çeşitleri alet çantalarımız içinde olan en önemli el aleti modellerinden biridir. Özellikleri bakımından birden fazla çeşide sahiptirler. Hem profesyonel hem de amatör olarak kullanımları sağlanabilen ürünlerdir. Birçok alan içerisinde matkap çeşitleri ile işlemler kolaylıkla yapılabilmektedir. Tadilat, onarım, yapım gibi pek çok çalışma alanında kullanabilirsiniz. İlk olarak matkap çeşitlerinden bahsedebiliriz.

Matkap çeşitleri içerisinde dediğimiz gibi çok ürün bulunuyor. En basit olarak darbeli matkap ve darbesiz matkap olarak iki grupları vardır. Bunlar çalışma prensiplerini belli eden çeşitleridir. Darbeli matkap çeşitleri daha çok güç isteyen malzemeler ile kullanılmak üzere tasarlanmış olup, darbesiz matkap ise daha az güç gerektiren alanlarda kullanıma uygundur. Bunların dışında aslında evlerimizde de sıkça kullandığımız vidalama aletleri bulunur. Vidalama işlemlerini kolayca yapabilmemize yardımcı olan matkap modelleridir. Tornavida ile vidayı sabitlemek yerine, vidalama matkap kullanarak saniyeler içinde sabitlemeyi yapabilirsiniz. Bir diğer çeşitleri arasında da delici kırıcı matkap modelleri bulunur. Bunlar hem delici matkap hem kırıcı matkap olarak iki ayrı çeşide sahip olup, aynı zamanda delme ve kırma işlemlerini yapan delici kırıcı matkap modeline de sahiptir. Bu sebeple bunlarda aralarında üç farklı çeşide ayrılmaktadır.

Matkap Ucu Nasıl Takılır?

İlk olarak matkap tipine bağlı olarak bir inceleme yapmak gerekmektedir. Sahip olduğunuz matkabın özelliklerine de hakim olmalısınız. Özellikle matkap ucu değiştirmek için bilmemiz gereken önemli konu matkabın mandren yapısıdır. Nasıl bir mandrene sahip olduğunu incelerseniz eğer, matkap ucu çeşitlerini de ona göre seçebilirsiniz. Aynı zamanda kullanacağınız malzeme türüne göre de uçlar arasında seçim yapmak gerekmektedir. Uygulama alanına uygun olan ucu seçerek, matkap mandreni kısmını ucu kolayca yerleştirebilirsiniz.

Matkap Mandreni Nedir?


Mandren matkap ucunda bulunan, çelik malzeme kullanılarak üretilmiş bir aparattır. Matkap ucunu takmak için kullanımları sağlanmaktadır. Uygun işlem için uygun matkap ucu seçilir ve mandrenin iç kısmına bu uç takılır. Sonrasında da kullanıma hazır hale getirilir.

Matkap Uçları

Matkap Ucu Takarken Nelere Dikkat Edilmelidir?


Genel olarak matkap ucu takma işlemi aletin düzgün bir şekilde çalışmasını sağlayan önemli bir konudur. Bu işlem sırasında dikkat edilmesi istenilen birkaç durum söz konusudur. İlk olarak matkap ucunun el ile takılması durumunda mandreni saat yönünde çevirmek gerekmektedir. Bu şekilde tırnak kısımlarında açılma meydana gelecektir. Matkap ucu tırnaklara geçtikten sonra da mandreni saat yönünün tam tersine çevirerek sıkıştırma işlemi yapılır.

Bir diğer durum ise matkap ucunu makineye çalıştırarak takmaktır. Bunun için hafifçe tutup, makinenin ayar düğmesinde sağa sola ittirme işlemi yapılması gerekmektedir. Bu esnada da tetiğe yavaşça bastığınız zaman tırnakları açılmaktadır. Mandren tamamen açıldığı esnada ayar düğmesini sola doğru ittirebilirsiniz. Aynı zamanda tetiğe de yavaşça bastığınız zaman tırnaklar meydana çıkacaktır. Mandren tamamen açıldığı zamanda ayar düğmesini sola doğru ittirip ucu yerleştirebilirsiniz. Bu esnada da tetiğe yavaşça basabilirsiniz. Mandren ucunu kavradığınızda elinizde bu bölümü tutarak iyice sıkıştırma işlemini yapabilirsiniz.

Matkap Ucu Nasıl Çıkarılır?


Aslında matkap ucu takma ve çıkarma işlemleri aynı şekilde gerçekleşmektedir. Matkap mandrenine takılmış olan ucu aynı doğrultular ile çıkarabilirsiniz. İlk adım olarak mandren kısmının bir vida yardımı ile emniyete alınmış olmasıdır. Vida olduğunda; vidanın bir sol oluğu olur. Bunu sökme için saat yönünde döndürebilirsiniz. Sonrasında da mandreni kapatmak için bir alyan anahtar ucuna vurmanız gerekmektedir. Bu şekilde mandrenin bir vida dişlisi olur. Saat yönünün tersi yönde vidalanma yapılır. Eğer vidanız yoksa; vidayı çıkardıktan sonra mandren içerisine uygun bir alyan anahtarı yerleştirebilirsiniz. Bu şekilde yapıldığında da kıskaçları sıkın. Sonrasında diğerinde olduğu gibi mandreni kapama işlemlerini yapabilirsiniz.

Matkap Ucu Çıkarılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?


Matkap ucu çeşitleri için aslında takılma işlemlerinde nelere dikkat ediliyorsa, çıkarma sürecinde de aynı noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Genel olarak takma ve çıkarma işlemleri aynı oranda gitmektedir. Bu unsurlara dikkat ederek, kolaylıkla tüm matkap uçlarını rahatça değiştirebilirsiniz.

Sıkışan Matkap Ucu Nasıl Çıkarılır?


Matkap mandrenine sıkışan matkap ucu ilk olarak vidanın sol oluğu içerisinde olduğu için kontrol edilmektedir. Genel olarak çıkarma işlemleri ile aynı adımlar kullanılır. Eğer sıkışma durumu olduysa alyan anahtar yardımı ile bu işlemleri kolaylıkla yapabilirsiniz. Mandreni de kolayca çıkarıp sıkışan matkap ucunu mandren üzerinden çıkarabilirsiniz. Daha kolay bir çıkarma işlemi olması için matkaptan mandreni ayırmanız size çıkarma işleminde kolaylık sunacaktır.

Elektromarketim Matkap Ucu Çeşitleri


Matkap uçları içerisinde kullanılacak olan alana göre pek çok çeşit yer almaktadır. Bunun sebebi ise her malzeme üzerinde işlem yapılabiliyor olmasıdır. Uygulama alanına göre belirlenerek bu matkap ucu çeşitleri arasından seçim yapabilirsiniz. Bu şekilde size çok daha kolay bir çalışma sağlanacaktır. Matkap ucu seti alarak, içerisinde bulunan tüm matkap ucu çeşitleri ile de rahat kullanım sağlayabilirsiniz. Genel yapılarına göre farklılıkları bulunan matkap ucu modelleri de vardır. Örnek olarak kademeli matkap ucu çeşitlerini söyleyebiliriz. Bunun dışında yapısı bakımından elmas matkap ucu ya da matkap zımpara ucu gibi çeşitler de vardır. Uygulama alanına göre seçerek kullanımlarını sağlayabilirsiniz. Beton işleme işlemlerinde beton matkap ucu kullanırken, ahşap işlemede başka bir matkap ucu kullanılır. Matkap zımpara ucu ise küçük alanların zımparalanmasında kolaylık sunar. Şarjlı matkap ucu ve matkap vidalama ucu olarak da ayrı modelleri görebilirsiniz. Hepsi kullanım alanlarında farklılık sunmaktadır. Uygulama alanınıza göre seçerek, üstün performans kalitesi sağlayabilirsiniz. Tüm matkap ucu çeşitlerini elektromarketim.com ‘da bulabilirsiniz.

Metal Matkap Ucu Çeşitleri


Yapıları bakımından kısmen taşlanmış uç şeklindedir. Demir içermeyen metal malzeme üzerinde kullanımı uygundur. Bunlara örnek olarak; bakır, alüminyum, pirinç, çinko, demir ve alaşımsız çeliği içermektedir. Paslanmaz çelik için kullanımları bakımından kobalt alaşımlı yüksek hızlı çelik yani HSS matkap ucu ya da titanyum kaplamalı düz bir matkap ucu gerekir. Bunlar ise normal HSS matkap uçlarından fiyat olarak daha pahalı modellerdir. Faka matkap ucu yüksek bir aşınma durumu olmadan özel çelik delinmesinde olanak sunar.

Ahşap Matkap Ucu Çeşitleri


Bu matkap ucu çeşitleri ise uzun bir merkezleme ucuna sahip olup, iki ön kesme çıktısı bulunur. Ahşap yüzeyler üzerinden düzgün bir delme işlemi için son derece uygundurlar.

Beton Matkap Ucu Çeşitleri


Beton matkap ucu modelleri bir darbeli matkap veya döner delici kırıcı matkap ile kullanılır. Duvar ve beton delme işlemleri için kullanımı sağlanan matkap ucu modellerindedir. Fakat duvar gözenekli ise taşlardan yapılmış olma durumunda, sadece darbesiz delme yapılabilir. Aynı zamanda gözenekli tuğlalar ve levhalı olan duvarlar için de bu durum söz konusudur. Bu malzemeler üzerinde delme işlemi için ucunda lehimleme yapılmış, tungsten-karbit levhalar olan bi matkap ucu modeli kullanılır.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.