Sıralama seçin
En Düşük Fiyat
En Yüksek Fiyat
Rastgele
Puana Göre Sırala
Toplam 16 ürün görüntüleniyor.
  • Step Motor Nedir?

    • Step motor modelleri, isminden de anlaşılacağı gibi adım adım hareket eden ve dönme hareketi ile elektrik enerjisini fiziksel enerjiye dönüştüren motorlardır. Sabit mıknatıs kutuplu olan step motorların girişlerine pals sinyalleri uygulanır ve buna karşı analog dönme çıkışı üretirler. Dönme hareketini ise çok hassas bir kontrol ile adım adım gerçekleştirirler.
    • Step motor modellerinin yapılarına baktığımızda stator, rotor ve rulmanlardan oluştuğunu görürüz. Stator birden fazla kutba sahip olup, kutup sayısı motordan motora farklılık göstermektedir. Ayrıca kutupların polaritesi elektronik anahtarlar aracılığı ile sürekli olarak değişmektedir. Rulmanlar rotora bağlı olan şaftın hareketini sağlarken, rotorun mıknatıslığı ise sabit mıknatıs ya da dış uyarım teknikleri ile oluşturulmaktadır.
    • DC motor çeşitleri içerisinde yer alan step motorlar yapılarına göre sabit mıknatıslı step motorlar (PM), değişken relüktanslı step motorlar (VR), hibrit step motorlar (HB), hidrolik step motorlar ve lineer step motorlar olmak üzere beş farklı çeşitte üretilmiştir. Bu modellerin hepsi aşamalı olarak çalışır ve kontrollerini bu şekilde tamamlar. Ancak sahip oldukları teknik yapıları bakımından birbirlerinden ayrılır.
    • Yapılarına Göre Step Motorlar

    • Sabit mıknatıslı step motorlar: Bu motor modellerinin rotorlarında sabit mıknatıslar yer almaktadır. Motor, stator bobinlerine uygulanan akım ve gerilim yönünde döner. Rotorda bulunan mıknatıslar ile manyetik akımın artmasını sağlayan sabit mıknatıslı step motorların stator bobinlerinin akımı arttıkça manyetik alan, manyetik alan arttıkça bununla beraber tork da artacaktır.
    • Sabit mıknatıslı step motorlar da kendi içlerinde dörde ayrılır. Bunlar; iki fazlı sabit mıknatıslı step motor, orta uçlu sargılara sahip sabit mıknatıslı step motor, disk tipi sabit mıknatıslı step motor ve dört fazlı sabit mıknatıslı adım motordur.
    • Değişken relüktanslı step motorlar: Step motorların bu modeli hem en basit hem de en temel step motordur. En az dört kutuplu statoru ve mıknatıslanabilen çok kutuplu yapıda olan rotorları bulunur. Başlangıç, dönme ve durma adımları ise sabit mıknatıslı step motorlara kıyasla daha hızlıdır. Değişken relüktanslı motorlar tek parçalı ve çok parçalı olmak üzere kendi içerisinde çeşitlere ayrılır.
    • Hibrit step motorlar: Rotorlarında sabit mıknatısa sahip olan hibrit step motorlar çalışma prensipleri bakımından hem değişken relüktanslı hem de sabit mıknatıslı step motorların birleşiminden oluşur. Hibrit ismini de buradan alan bu motor modeli hız, tork ve adım kararlılığı bakımından yüksek performanslı olup, bu özelliği ile sabit mıknatıslı motorlar ile farklılık gösterir. Statorlarının nüve yapıları ise değişken relüktanslı motorlarla benzerlik gösterse de sargı bağlantıları ile bu motor modellerinden de ayrılmaktadır.
    • Hidrolik step motorlar: Elektro-hidrolik step motor olarak da bilinen bu ürünler, yapısında step motor, hidrolik motor, translatör, valf ve elektronik konektör gibi parçaları bulundurur. Hidrolik step motorlar ile bir hidrolik motorun büyük gücünün kontrol edilmesi için küçük bir elektrikli step motor kullanılır.
    • Lineer step motorlar: Mekanik hareketini dairesel değil yatay bir eksende çizgisel şekilde gerçekleştiren motor modelidir. Lineer step motorlar bulundukları ekseni X ve Y eksenlerinde tamamlamak üzere hareket eder.
    • Kullanım alanları ve özelliklerine göre farklılık gösteren step motor fiyatları için Elektromarketim.com’u ziyaret edebilir, güçlü ve yüksek performanslı ürünleri ile ön plana çıkan Schneider markasına ait ürünleri geniş fiyat aralığı ile güvenle satın alabilirsiniz.
  • Step Motor Çalışma Prensibi Nedir?

    • Step motorlar mikroişlemci kontrollü ya da basit yapıda olan sürücü kartlarına sahiptir. Sürücü kartları motorun kullanılacağı yerin özelliğine uygun şekilde hazırlanmış olup, yüksek çalışma performansı sunar. Sahip oldukları bu elektronik kartları sayesinde DC step motor modelleri istenilen hassasiyette ve hızda çalışabilir. Step motorların sürülebilmesi için bir step sürücü devresine bağlanması gerekir. Motorun doğru sargılarına ihtiyaç duyulan tetiklemelerin gönderilebilmesi, motorun bağlanacağı step sürücüsüne bağlıdır.
    • Bu motor modellerinde bobinlere elektronik anahtar aracılığı ile enerji verilir. Ardından rotor, üzerinde enerji oluşan bobinin karşısına geçer ve durur. Motorun dönmesi için gereken pals sinyali bobinlere sırasıyla verilir.
    • Step motorlarda gerekli olan adım sayısının bulunabilmesi için motorun rotorunun çıkıntılı kutup sayısının ve faz sayısının bilinmesi gerekir. Bir adımın açısı bulunduğunda adım sayısı da kolaylıkla hesaplanabilir.
  • Step Motorların Sürücüleri Nedir?

    • Adım motorlar olarak da bilinen step motor modellerinin kaç adım atacağı, verilen pals sinyallerine bağlıdır. Mikroişlemci step motor sürücüsü ile bobinlere giden enerji anahtarlanır ve bu şekilde motorun adım atması sağlanır. Yani motorun kaç adım atacağı, motora eklenecek olan step motor sürücüsüne bağlıdır.
    • Step motor driver devreleri, motorların istenilen tork ve hızda çalışmasını sağlar. L/R sürücü, L/nR sürücü ve Chopper sürücü olmak üzere üç temel prensip üzerine yapılmış sürücüler bulunur.
    • L/R sürücü: Motorun düşük hızlarda verimli bir şekilde sürülmesini sağlayan step motor sürücü modelidir. Bu sürücü modelinde motor, önceden belirlenen akım ve voltaj değerlerinde çalıştırılır. Bobinlerde oluşan indüktif etki sebebiyle hız artışı küçük de olsa motor belirlenen akıma ulaşamaz. Bu nedenle motor, düşük hızlar dışında yeterince verimli sürülemez.
    • L/nR sürücü: Bu sürücü modelinde motor bobinlerine seri direnç bağlaması yapılır. Bunun sebebi akım artışı durumunda geçerli olan zaman sabitinin düşürülmesidir. Bu sayede motor, belirlenen voltajın “n” katı değerde çalıştırılarak belirgin bir hız artışı sağlar. Motor bobinlerine bağlanan seri direnç üzerinden yüksek akım geçeceği için L/nR sürücülerde güç tüketimi de fazla olacaktır.
    • Chopper sürücü: Temelini akım sınırlama mekanizması oluşturan bu sürücü modelinde motor önceden belirlenen voltaj değerinin 5-20 kat üzerinde voltajla beslenir. Akımın yükselme hızı ise diğer sürücü modellerine kıyasla çok daha hızlıdır. Bobine giden akım ayarlanacağı için kaynak zaman içerisinde açılır ve kapanır. Böylece minimum düzeyde güç tüketimine sahip olan Chopper sürücü, beslendiği yüksek voltaj sayesinde tam tork ile yüksek hızda çalışabilir.
  • Step Motor Sürücü Nasıl Seçilir?

    • Step motor sürücü modelleri sahip oldukları özellikleri bakımından L/R sürücü, L/nR sürücü ve Chopper sürücü olmak üzere birbirinden ayrılır. Bunlar arasından seçim yaparken öncelikli olarak sürücünün gücü ve yer alacağı projeye uygunluğu göz önünde bulundurulmalıdır. Birlikte kullanılacağı motorun akım, voltaj, nema ve faz değerlerinin yanı sıra motor açısı ile uyumlu bir step sürücü tercih edilmelidir. Uygun sürücü bulunduğunda adım ayarları yapılabilir, mikro adımlama ayarları ise motor sürücüsü üzerinde yer alan switch aracılığı ile değiştirilebilir.
  • Step Motor Nerede Kullanılır?

    • Gelişen mikroişlemci teknolojileri ve artan dijitalleşme ile step motorların hem kullanım alanları hem de önemi yüksek oranda artmıştır. Adım kontrolünün gerektiği her projede kullanım sağlanabilen bu motor modelleri, özellikle de konum kontrolü için yüksek dikkat gereken alanlarda tercih edilmektedir. Başlıca kullanım alanları içerisinde tıbbi cihazlar, robotlar, fabrika otomasyonları, yazıcılar ve CNC tezgahlar yer almaktadır. Bunların yanı sıra gıda paketleme endüstrisinde, disket sürücüler ve kart okuyucular gibi alanlarda da step motor kullanımı oldukça yaygındır. Step motor kabloları ile bağlantısı gerçekleştirilerek kullanıma hemen başlanabilir.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.