Jeneratör Nedir? Nasıl Çalışır?

28 Nisan 2023

Jeneratör çeşitleri ilk 1831 yılında, İngiliz bilim adamı tarafından bulunmuştur. Fizikçi ve kimyager olan Michael Faraday tarafından yapılmış çok basit bir aparat olarak üretilmiştir. O günden bu zamana da gelişerek jeneratörlerde farklı özellikler de eklenmiştir. İlk üretilmiş jeneratör, nötr malzemelerden yapılmış bir tüp, tel bobini, çubuk mıknatıs ve pamuk ile tasarlanmıştır. Faraday bu cihazı elektrik akımını tespit etmek üzere kullanılan bir galvanometreye bağlamıştır. Mıknatısı tel bobin ile ileri geri hareket ettirip, tel bobini sabit olsa bile, galvanometrenin iğnesi hareket etmeye devam etmektedir. Bu tel bobini bir elektrik akımının bulunmasının da göstergesi olmuştur.

Sonrasında ilk elektromanyetik jeneratör olarak kabul edilen Faraday diskini icat etmiştir. At nalı görünümünde olan bir mıknatıs ile kutupları arasında dönen bakır diski oluşturmuştur. Bununla da doğru akımı yani DC’yi üretmiştir. Diğer bilim adamları ise Faraday’ın bu icadından ileri bir seviyeye taşıyarak bugün kullanımını sağladığımız jeneratör teknolojisini ortaya çıkarmıştır.

Jeneratör Nedir?


Genel tanım olarak jeneratör modelleri mekanik enerjiyi oluşturan kısım ve alternatör olmak üzere iki ana bölümden meydana gelmektedir. Mekanik enerjiyi üretebilmek için dizel, doğalgazlı ve benzinli motorlar en yaygın şekilde tercih edilen ürünlerdir. Bu ürünlere alternatif olarak rüzgar enerjisi, buhar ve su türbini kullanılmaktadır. Günümüzde ise en yaygın olarak kullanılan manuel jeneratör, dizel jeneratör ve benzinli jeneratör modelleridir. Aynı zamanda kaynak jeneratörü, monofaze jeneratör ve trifaze jeneratör olarak da kullanımları bulunmaktadır.

Jeneratör Çeşitleri Nelerdir?


Jeneratörler arasında çalışma şekilleri ve yakıt sistemleri bakımından farklı ürünler bulunmaktadır. Bunlar da genel olarak jeneratör çeşitleridir. Benzinli jeneratör, mazotlu jeneratör, biyodizel jeneratör, emulsifiye dizel jeneratör, propan gazlı jeneratör, hidrojen ve doğalgazlı jeneratör gibi modeller çeşitler arasında yer alır. Aynı zamanda kullanım şekli bakımından seyyar jeneratör ya da portatif jeneratör gibi çeşitler de bulunur. Genel olarak üç farklı şekilde bilinirler. Portatif jeneratör, çevirici jeneratör ve yedek jeneratör olarak çeşitlere sahiptir. İlk başta bahsettiğimiz grup içerisinde yer alanlar jeneratörün kullanıldığı yakıta göre çeşitlere bölünmüştür. Fakat burada jeneratörün yapısı ve taşınabilir durumu bakımından bölünme vardır. Teknik olarak da 10 kW jeneratör, 3 kW jeneratör, 1 kW jeneratör ve 7.5 kW jeneratör çeşitleri bulunur. Bunların hepsi farklı güç seçeneklerine sahip ürünlerdir.

Genel yapıları bakımından da çeşitleri bulunur. Ev tipi jeneratör ya da sessiz jeneratör çeşitlerini görebilirsiniz. Hepsi çalışma prensibi bakımından farklıdır. Aynı zamanda küçük jeneratör olarak adlandırdığımız ürünler de portatif tasarıma sahiptir.

Dizel Jeneratör

Dizel Jeneratör Çeşitleri


Dizel yakıt sistemleri içerisinde kullanımı sağlanan jeneratör çeşididir. Genel olarak elektrik enerji üreten jeneratör modelleri içten yanmalı motorları ile otomobillerin kullandığı teknolojiye sahiptir. Dizel yakıtlı oksijen ile tepkimeye girerek çalışırlar. Bunun için pistonlarda atmosferden alınan hava sıkıştırılmaktadır. Sonrasında ise sıcaklığının artması sağlanmaktadır. Genel olarak dizel yakıt sistemi kullanarak elektrik enerjisi üreten makinelere dizel jeneratör adı verilmektedir.

Benzinli Jeneratör

Benzinli Jeneratör Çeşitleri


Yapıları bakımından sınırlı olmayan zaman dilimi içinde, değişken yük için benzinli jeneratör modelleri elde edilen takriben maksimum 500-700 saat çalışma süresine sahiptir. Jeneratörlerin yakıt tüketimleri ise 1kW olduğunda saatte yarım litre benzin yakar. 10 kW jeneratör modellerinde ise bu rakam 3 litreye ulaşmaktadır. Sonuç olarak benzinli jeneratör modelleri daha çok yakıt tüketimi yapmaktadır.

Doğalgazlı Jeneratör Çeşitleri


Bunlar ise elektrik enerjinin sürekli olarak bir seviyede üretilmesini sağlayan doğalgazlı jeneratör modelleridir. Elektrik kesintisi durumlarında direkt devreye girerek anında hizmet vermeye başlarlar. Diğer jeneratör çeşitlerinden farklı çalışma şekilleri vardır. Şebeke elektriğinin bulunmadığı ya da bu elektriğin kalitesinin yeterli olmadığı yerlerde, elektrik enerjisi ihtiyacını doğalgazlı jeneratör çeşitleri karşılamaktadır.

LPG Jeneratör Çeşitleri

LPG’li jeneratör çeşitleri yakıtta tasarruf sağlamak amacı ile kullanılır. LPG’ye oranla benzin, ortalama olarak %28 daha fazla yakıt tüketimi yapmaktadır. Egzoz gazları yönünden değerlendirme yapıldığında LPG, hava fazlalık katsayılarındaki iyilik sebebi ile benzinden çok daha bir sonuç vermektedir.

Jeneratör Ne İşe Yarar?


Jeneratör çeşitleri belirli yakıt sistemleri kullanarak elektrik enerjisi üreten makinelerdir. Elektrik ihtiyacı olan birçok alanda kullanımları sağlanmaktadır. Genel olarak elektrik kesintilerinde yaşanacak durumların önüne geçmek amacıyla da kullanımları sağlanır. Özellikle üretim olan alanlar ve işyerleri için jeneratör kullanımı sıkça karşımıza çıkar. İşe ara vermeden devam edebilmek için oldukça önemlidir. Aynı zamanda çalışma esnasında kesinti olduğunda zarar görmenin de önüne geçilmektedir.Dört farklı amaç için kullanımları sağlanmaktadır.

İlk olarak sürekli elektrik üretmek için kullanımı sağlanan jeneratör modelleri bulunmaktadır. Sürekli yük sağlaması için tercih edilirler. Enerjinin iletilmesi güvenlik açıkları tarafından da şantiyeler ya da maden ocakları ile gemicilik alanlarında sıkça kullanılırlar.

İkinci ise yedek enerji olarak kullanımları sağlanan ürünlerdir. Taşınabilir jeneratör modelleri yedek olarak kullanılabilmektedir.

Üçüncüsü ise gezici ve mobil enerji kaynağı sağlamak için kullanılır. Tekerlekli olarak üretilen jeneratör modellerindendir. Dağ, orman gibi yerlerde elektrik şebekesinin iletilmediği yerlerde kaynaklanacak olan sıkıntılarda kullanılır.

Son olarak da portatif jeneratör yani mini jeneratör modelleri vardır. Tasarımları bakımından kompakt ve taşıması kolay olan portatif jeneratörlerdir. Benzin, propan ve güneş enerjisi ile beslenerek çalışan çeşitlere sahiptirler.

Jeneratör Nasıl Elektrik Üretir?


Tüm çalışma prensiplerine bağlı olarak aslında jeneratör modelleri farklı yakıt ve yöntemler kullanarak elektrik üretmektedir. Bunu nasıl yaptıklarından ise hepsi için tek tek bahsettik. Jeneratörün motoru benzinli ise benzin, dizel ise dizel yakıt kullanarak elektrik enerjisi üretmektedirler. Genel olarak benzinli jeneratör modeli benzin kullanarak üretirken, dizel jeneratör modelleri dizel yakıt kullanarak elektrik enerjisini sağlar. Yakıt sistemlerinde farklılık olması ile çalışma prensipleri de ayrı olur. Elektrik ihtiyacı olan her alan içerisinde kullanıma uygun ürünlerdir. Özellikle endüstriyel alanlar, sanayi tesisleri, hastane, okul, işyeri, ofis, kamu binaları gibi pek çok yerde jeneratör kullanılır. Eksikliği olan elektrik enerjisini sağlayarak kullanıcıya rahatlık sunarlar.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.