Test ve ölçü aletleri içerisinde yer alan gaz algılama cihazlarıdır. Her gazın patlama değerinin farklı olması nedeniyle gaz dedektörlerinin neredeyse her gaz için ayrı olarak geliştirilmiş birçok çeşidi bulunur. Doğalgaz dedektörü, karbonmonoksit dedektörü, metan, propan, hidrojen, alkol, benzin, jet yakıtı, amonyak vernik, tiner ve neft gibi çeşitli gazları belirlemek için üretilmiş olan gaz dedektör çeşitleri bulunur. Bu dedektörler gaz sızıntısını belirler. Sesli ya da görsel alarm vererek kullanıcıyı uyarır. Erken uyarı sistemlerine uygun şekilde tasarlanmış olan dedektör ler, ister bireysel olarak bir alana sabitlenerek, ister bina gaz sistemine monte edilerek kullanılabilmektedir. Ayrıca portatif olarak taşınabilen modelleri de mevcuttur. Gaz alarm cihazlarının erken uyarı sistemleri sayesinde, olası tehlikelerin önüne geçilir ve güvenlik sağlanmış olur. Dedektörlerin türleri ve yapıları, kurulumunun yapılacağı alanlara göre farklı özellikler göstermektedir. Fiyatları da bu özellikleri üzerinden belirlenmektedir. Sizler de yüksek kaliteli gaz dedektörü çeşitlerini incelemek için Elektromarketim.com ‘u ziyaret ederek, en ucuz fiyatlar ile size en uygun olan ürünü satın alabilirsiniz.
Gaz Dedektörü Nedir?
Gaz dedektörleri geniş kullanım alanına sahip olan, güvenlik cihazlarından biridir. Gaz kaçağı dedektörleri ve sistemi bazı ana elemanlardan oluşur. Bunlardan ilki gaz sızıntısını algılayan, algılayıcı sensördür. Algılayıcı gaz sensörü algıladığı sızıntıyı kontrol panosuna, elektronik değerlendirme sistemine ileterek göstergede belirtir. Bu durumda uyarı mekanizması devreye girerek gaz kaçağı alarmı verilir. Eğer sistem içerisinde otomatik olarak gaz kesme ventili mevcut ise gaz otomatik olarak kesilir. Gaz dedektörleri ile gazdan dolayı olabilecek zehirlenmelerin önüne geçilmesinin yanı sıra yangın tesisatlarına bağlanan dedektörler ile yangına sebebiyet verecek gazların önceden tespit edilebilmesi ile erken müdahale edilebilir. Bu sayede yaşanabilecek sorunların erkenden önüne geçilebilir. Gaz dedektörü denilince insanların aklına yalnızca doğalgaz kaçak dedektörleri gelir. Ancak doğalgaz kaçak tespiti işlevinin yanı sıra gaz dedektörleri birçok farklı gaz çeşidine karşı duyarlı şekilde üretilmişlerdir. Portatif gaz dedektörleri ise taşınabilir olması ve farklı ünitelere de bağlanabilir olması ile geniş kullanım alanına sahiptir. Genellikle saha çalışmalarında kullanım sağlanan modellerdir. Sabit ve taşınabilir portatif gaz dedektörleri ayrı ayrı kullanılabileceği gibi, birçok tesiste yüksek güvenlik sağlama amacıyla birlikte de kullanılmaktadır. Günümüzde hemen hemen her evde ve ofiste gaz kaçağı dedektörü kullanımı tercih edilir. Özellikle de sesli alarm özelliği bulunan modelleri sayesinde olası gaz kaçaklarına karşı yüksek korunma sağlanabilmektedir. Bireysel kullanımların yanı sıra, kimyasal alanlarda, petrol yakınlarında, benzin istasyonlarında, sanayi alanlarında, ecza depolarında, yağ depolarında ve daha birçok alanda da gaz kaçak dedektörleri kullanımı tercih edilir. Gaz sensörü ile verdiği gaz kaçağı alarmı sayesinde kullanıcıyı ve kullanıldığı alanı güvende tutmayı amaçlar.
Gaz Dedektörü Nasıl Bağlanır?
Gaz kaçağı dedektörleri ile tekli olabileceği gibi çoklu bağlantı da yapılabilmektedir. Montajı oldukça kolaydır ancak monte edilmeden önce dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Gaz alarmının ağır kokulu, yoğun buharlıya da çok sıcak alanlara ve dolaplar gibi kapalı olan alanlara konulmamasına dikkat edilmelidir. Öncelikle gaz sızıntısının en çok birikebileceği alan belirlenmeli ve gaz alarmı o alana monte edilmelidir. Çoklu bağlantılarda, gaz alarm cihazının çıkış sinyalleri birleştirilir ve kumanda edilecek tek bir cihaza bağlanır. Bu şekilde çoklu bağlantı oluşturulabilmektedir. Tekli bağlantılarda ise tek bir sinyal çıkışı vardır ve bu sinyal çıkışı kumanda etmesi istenilen bir ya da birden fazla cihaza bağlanarak sağlanır. Gaz dedektörlerinin uzman kişiler tarafından bağlanması tavsiye edilir.
Gaz Dedektörü Neden Öter?
Genellikle gaz dedektörleri iki sebepten ötürü öter. Ya ortamda bir gaz kaçağı vardır ya da cihaz arızası söz konusudur. İkisi için de verdiği alarm genelde farklı şekilde olur. Bulunduğu ortamda algılanan gaz sızıntısı cihaz üzerinde elektriksel değişime yol açar. Bu değişim kontrol panosuna aktarılır ve alarm devreye girer. Eğer arıza sinyali veriyor ise arızanın tespiti ve giderilmesi gerekmektedir.