Tekerlekler, özellikle insan gücünün kaldırmaya ve taşımaya yeterli olmadığı durumlarda, eşyaların yer değişimi için kullanımı elzem ürünlerin başında gelir. Birçok ürüne monte edilerek kullanılan tekerlekler evlerde, ofislerde, kafelerde ve daha pek çok alanda kullandığımız mobilyalarda da oldukça sık tercih edilir. İşlevsel özellikleri ile yaşam alanlarımızda hayatımızı kolaylaştıran mobilya tekerlekleri üretildikleri malzemelere göre poliamid, PVC, ahşap, sert plastik ve çelik tekerlek modelleri, işlevlerine göre ise frenli, sabit, bilyalı, sarhoş ve döner tekerlek olarak karşımıza çıkar. Bu ürünlerin seçiminde taşıma kapasitesi kadar, ürünün rengi, üretildiği malzeme ve mobilya tekerlek ölçüleri de önemlidir. Yere ilk temas eden tekerleklerin, zemine zarar vermeyecek yapıya sahip olması ve aynı zamanda hem mobilyaya hem de mobilyanın kullanıldığı alana uygun şekilde seçilmesi gerekir. Mermer ve fayans üzerinde tekerlekler daha kolay hareket ettirilebilirken, parke zeminlerin dirençli yapılarından dolayı tekerlek hareketi kısıtlanabilir. Plastik ve naylon tekerlekler yapıları gereği zemini çizmezken, dökme demir ve çelik tekerlekler zemine zarar verebilir. Bu nedenle tekerlek seçiminde zemin yapısı ile tekerleğin buradaki işlevselliği ve uyumu da dikkate alınmalıdır.
Ağırlığı yüksek olan eşyalarda çelik mobilya taşıma tekerleği, ağırlığı düşük olanlarda ise sağlam plastik yapıdaki tekerlek modellerinin kullanımı uygun olacaktır. Tekerleğin ve dolayısıyla mobilya kullanımının işlevini arttırmak için frenli ve kilitli mobilya tekerleği, döner tekerlek ya da sarhoş tekerleğin yanı sıra bilyalı tekerlek modelleri arasından tercih yapılması gerekir. Frenli mobilya tekerleği ile eşyaların güvenliği arttırılırken, sarhoş tekerlekler sayesinde mobilyaların hem hareket etmesi hem de yön değiştirmesi kolaylaştırılır. Genellikle ofis ortamlarında kullanılan döner mobilya tekerlekleri, orta sehpaların altına monte edilerek de kullanılabilir. Ayrıca tekerleğin dışarıdan görünmesinin istenmediği alanlarda hem estetik hem de işlevsel özellikte olan gizli tekerlek modelleri tercih edilebilir.
Mobilya tekerleği seçiminde işlevselliğin yanı sıra estetik de önemlidir. Bu nedenle tekerlekli mobilya ayağı, renginin ve tasarımının da kullanılacağı ürün ile uyumlu olması ve takıldığında dekoratif görünümünü kaybetmemesi gerekir. Dayanıklı, estetik görünümlü ve pratik kullanımlı olan mobilya altı tekerlek modelleri ile uzun süre kullanım sağlanabilir. Yaşamın pek çok alanında kullanabileceğimiz mobilya tekerleği fiyatları ürünlerin boyutuna, taşıma kapasitelerine, tasarımlarına ve kullanılacakları alanlara göre farklılık gösterir. Her bütçeye uygun tekerlek modelleri ve fiyatları Elektromarketim.com’da. Web sitemiz üzerinden yapacağınız alışverişlerinizde avantajlı fiyatlardan yararlanabilir, alışverişlerinizi güvenle tamamlayabilirsiniz.
Mobilya Tekerleği Nasıl Takılır?
Günlük hayatımızda kullandığımız sandalye, masa, sehpa, dolap, yatak ve koltuk gibi birçok mobilyada kullanılabilen tekerlekler, özellikle ağır eşyaların zahmetsizce yerinin değiştirilmesine olanak tanıyan araçladır. Mobilya tekerleği takılırken mobilya altı tasarımına göre tabla, pim, delik, cıvata ve soket bağlantı olmak üzere farklı bağlantı tipleri kullanılır. Tabla bağlantıda tekerlek, cıvata ve somun aracılığı ile önce oynak tablaya bağlanır, ardından mobilya altına monte edilir. Pim bağlantı tipinde tekerlek, mobilya altındaki deliğe pim aracılığı ile takılırken, delik bağlantıda bu işlem tekerleğin döner başlığın ortasında bulunan deliğe seyyar bir cıvata yardımıyla monte edilmesi şeklinde yapılır. Burada dikkat edilmesi gereken şey delik çapıdır. Cıvata bağlantı için tekerleğin takılacağı yüzeydeki deliğe cıvata geçirilir ve somuna vidalanır. Soket bağlantıda ise profile genişleme soketi takılarak tekerlek mobilyaya monte edilir. Mobilya tekerleği takma işlemi oldukça kolay olup, işlem esnasında matkap vidalama kullanarak süreç daha da hızlandırılabilir.